Förundersökningen klar: Baltzar misstänks för människohandel och sexualbrott – offren levde i kultliknande omständigheter

Författaren och kulturrådet Veijo Baltzar misstänks för bland annat grov människohandel, grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Polisen misstänker att Baltzar utnyttjat sin ställning som en känd kulturperson. Bild: Soppakanuuna/Wikimedia Commons

Polisen är färdig med den omfattande förundersökningen av fallet Veijo Baltzar. Polisen misstänker att kvinnorna isolerats från sina familjer och vänner.

Polisen är färdig med den exceptionellt omfattande förundersökningen av fallet Baltzar, meddelar Polisinrättningen i Helsingfors på tisdagen.

Polisen misstänker författaren och kulturrådet Veijo Baltzar för grov människohandel och människohandel, grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt utnyttjande och olaga hot. De misstänkta brotten inträffade i Helsingfors, Esbo, Raseborg, Suonenjoki och Kuopio mellan 2004-2019.

Det tog över ett år för polisen att utreda helheten. I samband med utredningen förhördes närmare hundra vittnen.

Rädslans kultur i gemenskapen

Offren är sju kvinnor födda på 1980–2000-talen. En del av dem var minderåriga när de misstänkta brotten begicks.

Polisen misstänker att Baltzar träffade flickorna och de unga kvinnorna i Helsingfors, involverade dem i sin teaterverksamhet och lockade dem att bo hos sig. Polisen misstänker också att Baltzar utnyttjat sin ställning som en känd kulturperson.

Kvinnorna var tvungna att agera enligt gemenskapens regler när de bodde hos Baltzar, skriver polisen i ett pressmeddelande. Reglerna gällde klädsel, utseende, ätande, rörelsefrihet och kontakter med personer utanför gemenskapen.

Polisen misstänker att kvinnorna isolerats från sina familjer och vänner och att en så kallad rädslans kultur rådde i gemenskapen.

Kvinnorna var beroende av Baltzar, ekonomiskt och för att ha någonstans att bo.

– Vi misstänker att han, genom att utnyttja målsägandenas beroendeställning och genom påtryckning, har involverat dem i sin verksamhet och inkvarterat dem i olika bostäder för att utsätta dem för sexuellt utnyttjande och tvångsarbete under förhållanden som kränker människovärdet, säger kriminalkommissarie Saara Asmundela som leder utredningen.

Åtalsprövning nästa

Den brottsmisstänkte greps i sin bostad i Ekenäs i november 2019. Samma dag gjordes en husrannsakan där en stor mängd föremål och material beslagtogs.

Baltzar häktades av Helsingfors tingsrätt i slutet av november 2019 och är fortfarande häktad.

Förundersökningen har skickats till åklagaren för åtalsprövning. Åtal ska väckas senast den 18 november 2020.

Mer läsning