Fortfarande oklart hur resebegränsningarna påverkar beväringarna – besked väntas av huvudstaben

Det är ännu oklart hur reserestriktionerna kommer att påverka beväringarna, bland annat dem vid Nylands brigad. Bild: KSF Media-arkiv

Beväringarna är nu lediga i roterande system för att minska risken för spridning på brigaderna.

Regeringen har meddelat att man begränsar rörligheten in och ut ur Nyland för att sakta ner spridningen av coronaviruset. Det har lett till att stora mängder beväringar inte vet om de kommer att kunna ta sig hem under sin lediga tid.

Vid Nylands brigad i Raseborg kan man ännu inte svara på vad bestämmelserna innebär. Brigadens kommunikatör Hanna Tallberg berättar att man väntar på besked från huvudstaben.

– Det här gäller inte bara Nylands brigad, utan påverkar tusentals beväringar i landet. Därför kommer huvudstaben att fatta beslut och informera om hur situationen ska hanteras.

Försvarsmakten har redan tidigare ställt om verksamheten på grund av pandemin. För att minimera riskerna med coronaviruset har Försvarsmakten infört ett roterande system där en del av beväringarna är på permission också på vardagar, skriver försvarsminister Antti Kaikkonen (C) på Twitter.

"För att säkerställa beväringarnas inkomster har vi på kort varsel infört extra matpengar på 13,50 euro för lediga vardagar", skriver Kaikkonen.

Läs också: Sammanlagt åtta bekräftade fall av covid-19 vid Försvarsmakten

Mer läsning