Förstapersonsskjutare med nostalgisk charm

Gamla anor. Förläggare och medfinansiär av Ion fury är 3D Realms, som en gång tiden låg bakom flera av de spel som varit dess inspirationskälla. Bild: -

Efter ett mindre avbrott förra veckan är vi åter tillbaka på det retrospår som präglat spelkolumnen på senare tid. Men vad gör väl det så länge spelen är så här bra? Det här är ännu en lyckad tripp till svunna tider.

Ion Fury

Format: Xbox One, PlayStation 4, Switch, PC

Åldersgräns: 18

Betyg: 4/5

Ion Fury når kanske inte fullt upp till Huntdowns svindlande höjder, men är ett fenomenalt spel på egna meriter. Här är det inte 90-talsplattformare som legat under kalkeringspappret, utan den sortens förstapersonskjutare som dominerade PC-marknaden vid samma tidsperiod; med charmigt "pixlad" grafik och för tiden stora banor som bjöd upp till utforskning och problemlösning mellan skottväxlingarna. Denna specifika epok inom genren fångas här med en oerhörd fingertoppskänsla och stil.

Ion Fury tar det trendiga retrotänket ett steg längre genom att till och med vara byggt med samma sorts grafikteknologi som klassikerna det hyllar – ett lika udda som i detta fall genialiskt tilltag. Den visuella autenticiteten är följaktligen osviklig, där stor möda lagts på att konstruera spelvärlden med endast de grafiska medel som fanns till buds där och då – med enstaka moderna tillsatser. Vad beträffar de övriga aspekterna är skjutkänslan härligt bastant, bandesignen genomtänkt, miljöerna omsorgsfullt utsmyckade och soundtracket medryckande melodiöst. Lägg till den lika 90-talstypiskt skoningslösa – men på något vänster ändå tillfredsställande – svårighetsgraden och de coola bossarna, och det förefaller alltmer omöjligt att inte falla pladask för spelets charm och finess.

Ion Fury är kort sagt ännu en oemotståndlig retrotripp.

Alexander Ekelund

Mer läsning