Första kvarten förstörde BK-festen

Det var dukat för en riktig handbollsfest på tisdag kväll i Karis bollhall då serietvåan BK-46 från Karis tog emot suveräna ettan Cocks från Riihimäki i FM-ligans toppkamp. Inramningen förgylldes ytterligare av att det var på datumet exakt 50 år sedan som BK tog sitt första FM-guld och då en hel del av det laget fanns på plats.

Där tog sedan festligheterna slut för BK, för Cocks trampade genast gasen i botten och avgjorde matchen redan under den första kvarten mot ett passivt BK.

Efter 17 minuter stod det 5-12 på resultattavlan och mot ett lag som Cocks är det så gott som omöjligt att knappa in ett dylikt underläge. Resten av matchen slutade 22-21 och det är väl det som BK får ta med sig från den här matchen.

– Vi trodde inte riktigt på oss själva under första kvarten och sedan var det för sent. Matchen var ju betydelselös då det gällde tabellplaceringarna och därför ville vi komma till spel avslappnade och liksom lira handboll, utan att för den skull leka.

– Men vi blev nog lite tagna på sängen då Cocks valde att punktmarkera Andreas Rönnberg matchen igenom, berättar BK:s överlägsna etta, Oscar Kihlstedt.

Nico Rönnberg show

Cocks inledning var enorm då laget verkade väl motiverat att slå BK i Karis. Målvakten Giedrius Morkunas var säkerheten själv och mittnian Aliaksandr Bachko lyckosam i både sina genombrott och framspelningar. Klarast lyste ändå FM-ligans bästa spelare Nico Rönnberg som imponerade enormt med att göra tio mål i första halvleken:

– Vi har en mycket bra disciplin i laget under ledningen av vår tränare Gintaras Savukynas. Han tillåter inget slarv överhuvudtaget, vad än resultatet är på ljustavlan.

– Tio mål i första halvleken är jag förstås nöjd med, men också lite irriterad att jag slarvade i ett par lägen, säger Nico Rönnberg självkritiskt.

Bättre försvar

Första halvleken slutade alltså 11-17 då BK inte riktigt orkade stå emot de tunga gästerna i försvaret. Det resulterade i att 7-meterskasten slutade 9-2 i Cocks favör. De flesta av dem kom till då BK försvarade innanför sitt straffområde och då passade Nico Rönnberg på att smälla in en hel del av dem.

– Jag tycker inte att 9-2 till Cocks är rättvist, men å andra sidan är deras linjespelare alltför tunga för oss. Då drar man på sig 7-meterskast, men nog borde också vi ha fått 2-3 straffar till, analyserar Oscar Kihlstedt.

Bra avslutning

Visst försvann Cocks största skärpa i andra halvleken, men ändå ska BK ha en eloge för att man visade upp en bra attityd. Cocks fortsatte att punktmarkera Andreas Rönnberg och i spelet 5 mot 5 började BK hitta luckor allt bättre ju längre matchen led. Kihlstedt visade upp en bra krigarattityd och mot slutet var Topias Laine mycket effektiv.

Av de övriga kan man nämna unge centern Linus Löfgren, som är ett framtidskapital hos BK. Men för att på riktigt hota Cocks, måste BK minimera de tekniska misstagen i anfallet, men så var det inte denna gång. Dessutom visade matchen hur viktig Andreas Rönnberg är för BK:s anfall. De övriga backarna, förutom Kihlstedt, måste lyckas på bred front om det ska gå vägen.

Hos Cocks var redan nämnda trion Nico Rönnberg – Aliaksandr Bachko – Giedrius Morkunas tongivande, men överlag imponerade man med sin bredd och tyngd. Ingen i Finland kommer i närheten av att ha en liknande bredd.

Jan-Gösta Westerlund hedersordförande

Före matchen firades alltså BK:s guldlag från 1968. Några av dem finns inte längre ibland oss, men glädjande många infann sig i hallen. De största applåderna fick BK-ikonen och legendaren Jan-Gösta Westerlund som utnämndes till föreningens hedersordförande.

BK-46 – Cocks 27-33 (11-17)

BK-46: Oscar Kihlstedt 8, Topias Laine 5+1, Maxim Biegal 4, Linus Löfgren 3, Benjamin Helander 2, Andreas Rönnberg 1, Kenneth Dahlberg 1, Linus Lindberg 1 och Linus Sjöman 1

Cocks: Nico Rönnberg 7+3, Teemu Tamminen 3+4, Aliaksandr Bachko 5, Yury Lukanchuk 3, Roni Syrjälä 2, Vitalie Nenita 2, André Udd 1, Aliaksandr Patsykailik 1, Robin Sjöman 1 och Aliaksandr Tsitou 1