Första årets studerande lärde sig första hjälpen

Viktig färdighet. Nora Lindroos och Emma Isberg övade återupplivning i Ekenäs gymnasium på tisdagen. Bild: Johan Kvarnström

Nyttan var dubbel då språkbad och första hjälpen kombinerades i Ekenäs gymnasium genom ett samarbete med yrkeshögskolan Diak.

Till vardags är gymnasiestudierna väldigt teoretiska, men tisdagen var ett undantag för första årets studerande vid Ekenäs gymnasium.

På programmet stod första hjälpen, främst på finska. Fyra grupper cirkulerade mellan stationer som leddes av blivande hälsovårdare från yrkeshögskolan Diak i Helsingfors.

De har detta som ett av projekten på studiernas målraka.

– Det är väldigt lärorikt då vi får erfarenhet av att leda grupper och lära ut första hjälpen, säger Veera Uljas.

Hennes studiekamrat Kirsi Poikajärvi beskriver besöket i gymnasiet som en speciell dag.

– Att vi talade både finska och svenska gjorde det extra intressant, säger Poikajärvi.

Viktig erfarenhet

Lektor i hälsovetenskaper Annukka Armanto från Diak beskriver projektet som en ögonöppnare för de blivande hälsovårdarna.

– De får erfarenhet av att ordna ett evenemang om hälsa, att lära ut första hjälpen och överlag om projektarbete. De har planerat det här sedan början av januari. Det är ett av flera viktiga tillfällen innan de ska ut i arbetslivet i sina nya roller, säger Armanto.

Förutom Ekenäs gymnasium besökte de blivande hälsovårdarna också Sotungin lukio i Vanda.

En uppskattad dag

Benita Lindström som jobbar vid Ekenäs gymnasium som lärare i hälsokunskap, franska och tyska konstaterar att de praktiska arrangemangen för en annorlunda skoldag var mödan värd.

– Det är roligt att kombinera språk med någon praktisk färdighet, i det här fallet första hjälpen.

Gymnasiestuderande Emma Metzner, Nora Lindroos och Emma Isberg bekräftar att även målgruppen gillade dagen.

– Vi lärde oss hur man ska göra i olika olycksfall, säger Metzner som välkomnar en avvikande skoldag av denna typ och får medhåll av sina studiekamrater.

– Det här var intressant och viktigt att lära sig, säger Lindroos.

– Det har varit roligare med en praktisk dag med sådant som är viktigt att kunna, säger Isberg som känt till det mesta redan genom Röda Korsets lokalavdelning i Ekenäs.

Mer läsning