Forskningen drog fullt hus

Lyckat. Närmare 800 personer besökte den zoologiska stationen. Bild:

Närmare 800 personer tittade in på Tvärminne zoologiska station, som höll öppet hus i dag, lördag.

– Det är ganska kämpigt för ejdern just nu.

– Men det har också varit skojigt att på paradplats kunna följa med hur ejdern anpassar sig till sin nya situation.

Med de här orden sammanfattade forskaren Markus Öst sitt föredrag om ejderforskningen i Tvärminne, som han höll i några repriser då zoologiska stationen höll öppet hus på lördag (16.9).

Evenemanget inleddes klockan 11 och redan då var det gott om besökare på plats. I takt med att solen steg på himlen strömmande fler gäster in.

Programmet var digert. Besökarna fick veta mer om bland annat myrornas evolutionsbiologi, lysmaskforskningen, förändringarna i fjärilsfaunan, spottstritens ekologiska genetik, växt- och djurplanktonsforskningen och mikroplasterna i Östersjön.

Havsmiljön intresserar

Ulla och Klas Stendahl som har sommarställe i Sandö hörde till den första vågen med besökare. Frågor som har att göra med miljö och havets tillstånd intresserar de två seglarna, som bland annat lagt märke till att vattnet den här sommaren varit klarare än på länge.

Forskarna de talade med förklarade att den rätt goda sikten beror på att havet aldrig blivit riktigt varmt.

Klas Stendahl konstaterade att forskarna lägger fram sin sak på ett redigt och entusiastiskt sätt.

– Det är intressant att lyssna på dem.

Ulla och Klas Stendahl bor i Åbo och hade inte besökt stationen tidigare.

Antarktis nästa

På plats var också upptäcktsresanden Patrick "Pata" Degerman, som berättade om den expedition till Antarktis som han ska delta i tillsammans med forskningskoordinatorn Joanna Norkko och professor Alf Norkko som båda arbetar i Tvärminne.

Det handlar om en nyzeeländsk forskningsresa och avfärden för finländarna sker den 12 oktober. I fokus är hur ekosystemet påverkas av klimatförändringen, berättar Alf Norkko.

Evenemanget i Tvärminne ingick som en del i det officiella programmet som ordnas med anledning av landets första 100 självständiga år. Samtidigt passade stationen på att lyfta fram sina egna 115 verksamhetsår.

Stationen håller öppet hus vart femte år. Drygt 770 personer deltog den här gången.

– Vi är jättenöjda, säger Marko Reinikainen som är stationens direktör.