Forsell mästare i ny gren

Världsmästare. Daniel Forsell vann ett lagguld med Finland i skytteorientering. Bild: Lina Enlund

Ekenäsbon Daniel Forsell är världsmästare i skytteorientering. En gren som kanske är obekant för många, men allt flera idrottare hittar till sporten som inte helt oväntat är en kombination av skytte och orientering.

Daniel Forsell har under de senaste åren allt mera börjat satsa på skytteorientering och i somras bar det frukt. Han blev då världsmästare i tjeckiska Jáchymov, Forsell ingick i det segrande finländska stafettlaget.

– Finland har hållit sig framme i stafetterna tidigare och så gjorde vi även i år. Nu blev det guld och för ett år sedan tog vi ett silver, säger han.

Forsell var för övrigt inte den enda västnylänningen som klarade sig bra i Tjeckien. Ingåbon och OK Trians Johanna von Frenckell ingick i det damlag som tog silver och Ekenäsbon Andreas Selenius vann guld i mixedklassen. Precis som Selenius representerar Forsell OK Raseborg.

– Det var också via Andreas jag hittade till sporten för 3-4 år sedan och efter det har allting rullat på, säger Forsell.

Samtidigt är det klart att han inte började från noll. Forsell som är en erkänt duktig orienterare hade förstås inte några större svårigheter att komma in i sporten.

– Via armén lärde jag mig att skjuta och orientera kunde jag sedan tidigare. Största delen av utövarna har också liknande bakgrunder som mig, eller sedan kan det vara skidskyttar som vill ha en bra sommarträning.

Men han berättar att en del av utövarna också är orienterare som också till exempel håller på med jakt.

Främst i Europa

Som redan nämnt, hör alltså Finland till de nationer som klarat sig bra i VM. Det handlar om ungefär tolv länder som är VM-aktuella till de bästa hör Finland, Sverige och Danmark.

– Även om det är VM, handlar det nog om en europeisk uppgörelse. En gren som orientering är inte speciellt stor utanför Europa och jag känner nog inte till någon utövare som inte skulle vara härifrån, säger Forsell.

Trots det växer grenen hela tiden och enligt Forsell är det en kul möjlighet att prova på någonting annorlunda.

– Man måste så klart vara jämn och det räcker inte att vara riktigt bra på ett delmoment. Till exempel hade vi en gång landslagsorienterare med, men inte räckte bara det till.

Även om man måste behärska både skytte och orientering, är det de senare som oftast kräver mera av de tävlande.

– Men där är nivån samtidigt också jämnast, säger Forsell.

Militärens gren

Skytteorientering är en relativt ny gren och namnet har funnits sedan 1998. Från början var det i första hand militärer som utövade sporten och därför håller den ännu i dag till under militäridrottsförbundets tak. Men med en stor skillnad, nu är också civila välkomna att delta.

– Visst märks det och det finns också en del lokala förmågor, samt juniorer. Senast på VM deltog juniorer, dock inte från Finland, säger Forsell.

Ett problem, är däremot att det inte finns en specifik licens för skytteorientering, utan utövarna är tvungna att ha två separata. Där kommer till exempel, som i Forsells fall, Österby SK och OK Raseborg in i bilden.

– Men i år har jag ingen orienteringslicens i Finland, utan har representerat svenska Motala AIF. Jag har orienterat för klubben i ett och ett halvt år och även deltagit i en del tävlingar. I somras var vi bland annat med på stortävlingen O-ringen.

Snabba tag

En av orsakerna till att det blev aktuellt med Motala AIF, var för att han då kunde träna ordentligt och främst med tanke på VM.

– Tack vare kontakter blev Motala ett alternativ och det har varit bra. Klubben kanske inte orienterar på en så hög svensk nivå, men har resurser och jag har varit med på deras träningar och läger, säger Forsell.

Det här är också en sak som han säger har höjt motivationen.

– Det är klart att man blir mera ivrig då det finns möjligheter till att satsa. På samma gång finns det också tävlingar att delta i, och även en världscup.

Senare under hösten berättar Forsell att han har planer på att delta vid världscuptävlingen i Göteborg. Men också de finländska mästerskapen ingår i cupen.

– Där delas också VM-platserna ut och Finland har tio stycken. Ungefär 15 personer slåss om platserna och totalt brukar ungefär 50 deltagare vara med på FM.

Även om Forsell nu har ett VM-guld, betyder det inte att han skulle nöja sig med det. Målet var hela tiden ett guld, men det kom snabbare än vad han hade trott. Det betyder att det nu väntar nya utmaningar.

– I och med att jag nu har ett lagguld, så blir väl följande steg en individuell seger, säger Daniel Forsell.