Förnyat Faces intar Karis centrum

Mitt i city. Holger Wickström, Sini Sipiläinen och Börje Mattsson samarbetar kring Faces-festivalen som i år flyttar till Karis centrum. Bild: Agneta Sjöblom

Faces byter i år format och plats och blir en öppen cityfestival i centrum av Karis. Festivalen som ordnas för tjugoförsta gången går av stapeln den 27 till 29 juli.

Den första Faces-festivalen ordnades vid Raseborgs slott 1998. Efter det har man hållit till i Billnäs, i Gumnäs, gjort en sväng tillbaka till slottsruinerna och tillbringat de sista två åren i Fiskars.

Samarbetet med Fiskars-bolaget löpte bra, men annars fick festivalen inte önskad vind i seglen under sin tid i bruket. Från arrangörshåll valde man därför att inte fortsätta i Fiskars som man tror att av många festivalbesökare upplevdes som för avsides.

– Idén med Faces har från första början varit att vara en festival som inte stagnerar utan lever med sin tid. Om man vill skapa ett möte mellan människor måste man flytta dit människorna finns, säger festivalchef Börje Mattsson.

Nytt format

I år hoppas man på mera publik, också tågburen sådan, genom att ordna vad man kallar för en cityfestival i centrum av Karis. I stället för att vara koncentrerat till ett festivalområde kommer programmet att vara utspritt på olika håll av staden. Det blir konserter på Tryckeriteatern, Folkets Hus och på en estrad i "Central Park", det vill säga parkerings- och grönområdet mellan Central- och Högbergsgatan. I Villa Haga inrättas en festivalrestaurang.

Som besökare behöver man inte köpa heldagsbiljett utan kan välja att gå på enskilda konserter. I och med att alla konserter hålls under tak är man inte väderberoende på samma sätt som till exempel i fjol då hela söndagen regnade bort.

– Det handlar om ett helt nytt format och ett nytt försök. Vi upplever det samtidigt som en fin chans för Raseborg att kunna erbjuda ett unikt evenemang som inte ordnas någon annanstans, säger Börje Mattsson.

Tunga namn

Festivalbudgeten ligger kring 90 000 euro, vilket är något lägre än i fjol. Enligt Börje Mattsson handlar det trots det om en enorm risktagning.

– Vi har valt att satsa på tunga namn. Konserterna kommer att hålla hög kvalitet och vi hoppas den vägen få folk i rörelse, säger han.

Biljettpriserna hålls låga och målsättningen är i stället att varje konsert ska vara slutsåld. Bland höjdpunkterna finns rapartisten Paleface's och folkmusikgruppen Värttinäs gemensamma konsert.

– Värttinä har funnits på vår önskelista i många år men av olika anledningar har vi inte lyckats få hit dem förrän nu.

Andra artistnamn är bland annat Hasse Walli & Asamaan, samt Claes Andersson och Julia Korkman som nyligen gav ut en skiva tillsammans. På Folkets hus blir det elektronisk musik med Chaos lab HKI.

Samarbete

Festivalen ordnas under samma helg som Karisnatten och kommer att samarbeta med gratisevenemanget Karis Art Night som ordnades första gången i fjol.

– Tröskeln för att gå med var ganska låg. Vi tävlar inte med varandra om publik utan har planerat samarbete kring scener och funktionärer, säger Art Night-evenemangets producent Sini Sipiläinen.

Art Night riktar sig främst till barn och barnfamiljer med bland annat olika workshops. Med evenemanget vill man förutom att liva upp stadsbilden och erbjuda kultur också understöda lokala kulturutövare genom att anlita och avlöna dem och den vägen hålla pengarna kvar i regionen.

Enligt Börje Mattsson är förhoppningen att i framtiden kunna involvera flera lokala aktörer och tillsammans göra festivalveckoslutet till en återkommande happening.

– Lyckas festivalen någorlunda i år kommer vi att kunna satsa mera nästa år och då samarbeta med lokala aktörer på ett annat sätt, säger han.

En livsstil

Trots diverse motgångar har Faces lyckats överleva i över 20 år. För Etnokults Börje Mattsson och Holger Wickström är det givet att fortsätta jobba på.

Vad är det som driver er?

– Det handlar om en livsstil. Ingenting har ändrat. Vi upplever att festivalen fortfarande har en uppgift att fylla och i det hänseende är vi gamla tidens idealister. Motsvarande festivaler där olika sorters musik, kulturuttryck och mänskliga grupper kan mötas och umgås finns inte och vi vill spräcka de bubblor som många lever i.

Faces-festivalen 2018

Tidpunkt: 27–29 juli.

Plats: Karis centrum.

Artister: Claes Andersson & Julia Korkman, Eagle de Guinee, N.A.S.U., EASY The Eagles Tribute Band, Giddy Coots, Laura Suurla, Kantolomba, Hairyfoot, Hasse Walli & Asamaan, Paleface, Värttinä.

Övrigt program: Kaj Stenvall-utställning på galleri Fokus, basarer, det till barnen riktade Small Faces m.m.

Arrangör: Föreningen Etnokult.

Mer läsning