Förhoppningar om medaljer till Karis och Sjundeå

Karislaget BK-46 tillhör de stora medaljkandidaterna och Sjundeå IF hoppas vara med i den kampen. FM-ligan i herrhandboll kör i gång under helgen.

BK-46 och SIF tillhör de verkliga inventarierna i FM-ligan. I våras tog sig BK utan större problem till semifinal, men fick där ge sig mot Dicken och det blev till slut en tredje plats. Medalj är medalj, men nog hade man kanske hoppats på litet mera.

– I våras kändes det nog som en besvikelse. Vi gjorde vad vi kunde, men Dickens linjespel blev avgörande, säger BK-tränaren Mikael Källman.

Nu kommer BK till spel betydligt bättre rustat på den fronten och det tack vare bröderna Sjöman. Robin Sjöman återvände nu till moderklubben efter flera säsonger i Cocks och får till sin hjälp lillebror Linus Sjöman, som i FM-ligan spelat främst ytter.

– Men tidigare spelade Linus som center bland annat i pojklandslaget så han är välbekant med den positionen. Robin tar sedan i sin tur med sig storlek, fysik och kunnande, säger Källman om den äldre brodern Sjöman som länge tillhört den nationella eliten på sin spelplats.

Ukrainare till SIF

Också i Sjundeå IF har man sett om sitt hus på linjen. Från Ukraina kommer 31-åriga Eduard Zakharov som torde bli spelklar i dagarna.

– Han är duktig i både försvar och anfall och vi väntar oss mycket av honom, säger Teddy Nordling som är ny tränare i SIF.

SIF slutade i våras på en sjunde plats och missade med knapp marginal en plats i kvartsfinalerna. Från det laget saknas bland annat skickliga, men skadeförföljda Ardo Puna som flyttat till HIFK, men i Alexander von Numers har man en ersättare i landslagsklass.

– Vi dras heller inte med några skadeproblem, sade Nordling efter att SIF sent på tisdags kväll enkelt avfärdat Esbo IF i cupen med 40–20.

Unga alternativ

BK hade en betydligt tuffare utmaning i cupen då man på onsdag kväll Grankulla. Det blev dock en klar Karisseger med 33–23. Sebastian Säkkinen – en annan intressant hemvändare – bidrog med sex mål, medan talangen Oliver Nordlund, som är ny från HC HIK, stod för fyra.

– Oliver är en mycket intressant spelare som sett väldigt bra ut under försäsongen. Han är också en spelartyp som vi inte tidigare har haft, säger Källman.

Också i SIF finns det intressant unga talanger. Christoffer Thor och Fredrik Karlsson återvände nu till Finland efter att ha respresenterat LIF Lindesberg.

– Christoffer är en spännande ytter, som är mångsidig i sina avslut. Karlsson än en av två unga speluppläggare i truppen, men vi får lite se hur mycket militärtjänstgöringen påverkar, säger Nordling.

Tuff start

SIF inleder FM-serien på lördag med en hemmamatch. Motståndet är tuffast tänkbara då mångåriga mästaren Cocks kommer på besök.

– Det är klart att det är tufft, men det är en nyttig match. Vi har ett intressant lag och det skulle ge mycket om vi kunde ta en plats bland de fyra bästa. Men det är många lag om budet, säger Teddy Nordling.

Dit hör definitivt BK som tillsammans med Dicken får ses som Cocks främsta utmanare. Karislagets trupp är stark och kan ännu kompletteras.

– Det är mycket möjligt att vi har det lag som vi nu har, men vi söker fortfarande en vänsterhänt back från utlandet. Vi har haft vissa namn på gång, men det har fallit på ekonomin hittills. Men vi får se vad som händer, säger Mikael Källman om BK som inleder FM-serien på söndag med en hemmamatch mot samma Grankulla IFK som man mötte i cupen.