Försäljning av marken i Barösund godkändes – kommunen ansöker om pengar för turismprojekt – artikel uppdaterad!

Bild: Wilhelm Lindgren

Kommunstyrelsen godkände företagaren Ossi-Matti Nieminens köpanbud på mark i Barösund i måndags. Kommunen ska också ansöka om projektbidrag för att utveckla turismen i området.

Kommunstyrelsen i Ingå godkände i måndags ett köpanbud på en tre hektar stor del av Bergvalla-området väster om Hycklesund i Barösund. I beslutet tillade styrelsen en byggnadsförpliktelse, som man ska förhandla om ifall markköpet godkänns av kommunfullmäktige på måndag.

Vid styrelsens möte i måndags behandlades också en plan för utveckling av turismen i Barösund. I samarbete med Hembygdens vänner i Snappertuna och Novia ska kommunen ansöka om projektbidrag för att anställa en person med uppgift att utveckla turismen. Byarådet och lokala företagare i Barösund är också involverade i projektet.

Positivt för Barösund

Ossi-Matti Nieminen bjuder 150 000 euro för marken, där han vill bygga en ekologisk stugby.

– Jag bor själv i Barösund sedan några år tillbaka och har märkt att det skulle finnas efterfrågan på stugor att hyra ut för kortare tid. Speciellt personer mellan 30 och 40 år från huvudstadsregionen vill gärna få en stugupplevelse men de vill inte äga en stuga. I Barösund finns just inga stugor som kan hyras ut för kortare tid än ett år, säger Nieminen.

På Barölandet finns två platser för stuguthyrning: Villa Stenkulla och Barö stugor.

Kommunen har i förhandlingar med Nieminen förhållit sig positiv till projektet. Enligt kommunen skulle projektet främja Barösunds näringsliv och ha en positiv inverkan på området.

Förslaget i kommunstyrelsen är att kommunen säljer området för det erbjudna priset och förhandlar vidare om möjliga villkor. Nieminen vill bland annat ha rätt att använda det allmänna strandområdet och en bastubyggnad vid stranden. Det område som föreslås säljas gränsar inte till havet.

Mångårig planläggningshärva

En eventuell försäljning av området påverkar inte framtida planläggning i området. Planläggningen av Bergvalla har varit en långkörare i kommunen och är inte ännu heller i hamn. Området ingår i delgeneralplanen för Ingås inre skärgård, som ännu inte har vunnit laga kraft. Men Bergvalla ska också få en egen noggrannare plan.

Senast gjordes ett försök att göra upp en plan år 2016 men då var inte tekniska nämnden nöjd med utkastet. Invånare lämnade också in en protestlista med 400 underteckningar mot planläggningen av Bergvalla för fritidsboende. Planläggningen på området har stått stilla sedan dess, men enligt de nuvarande riktlinjer som finns för området ska minst femtio procent av byggnationen i området vara fritidsbostäder. Enligt beredningen styr den nya delgeneralplanen för inre skärgården fritidsboende till Barölandet och fast bosättning till Orslandet.

Mer läsning