Företagare varnar varandra på Whatsapp

Företagarna längs Kungsgatan samarbetar för att förebygga brottslighet och skapa trygghet. Bild: Västra Nyland

En gemensam Whatsapp-grupp visade sig effektiv i fredags när företagare tog tjuvar på bar gärning i Ekenäs centrum.

– Efter rånet i Lindex märkte man en viss oro bland dem som jobbar sent och är ensamma i butiken, säger Kjell Svenskberg som driver Fotofabriken på Kungsgatan.

Ganska fort startades en Whatsapp-grupp för företagarna i centrum och lika fort var den av avgörande betydelse i samband med ett stöldförsök i fredags.

– Det var imponerande att se hur väl samarbetet fungerade. Vi hade precis koll på var personerna befann sig, säger Svenskberg.

Han var en av dem som var i närheten och agerade när Monika Kevin-Haapalahti i klädaffären Exact meddelade att två suspekta unga män som tidigare hade observerats i Gigantti nu var i hennes butik.

– När de började plocka på sig kläder märkte jag att det var någonting speciellt, säger Kevin-Haapalahti.

Under tiden kom ett par andra affärsinnehavare till butiken. Svenskberg avlägsnade sig till en annan butik.

Kevin-Haapalahti bad killarna returnera de plagg som de försökte smuggla ut under sina stora jackor. Hon fick tillbaka kläderna men killarna vägrade att invänta polisen.

– Den ena informerade mig på dålig engelska om att jag inte har rätt att röra dem.

Snöpligt slut

Så de två killarna lämnade klädaffären på Kungsgatan och vek av till Långgatan i riktning mot hamnen. Då fick Svenskberg syn på dem.

– Jag skulle filma dem och när de såg mig började de springa. Jag sprang efter. De var kanske 100 meter framför mig.

När killarna sprang ner för trappan vid Stadshotellet och vidare till höger fortsatte Svenskberg rakt. Nere vid hamnen fick han syn på dem. Ungefär där glasskiosken står om somrarna väntade den tillkallade polisen på klädtjuvarna.

Is i magen

Svenskberg hoppas att de inbrott, stölder och rån som har skett i Ekenäs centrum de senaste veckorna bara är en tillfällighet.

– Under mina 16 år i huset har det bara hänt ett par gånger att någonting har försvunnit. Och det har vi lärt oss av. Det som är av värde är inlåst.

Han hoppas också att var och en kan förhålla sig sakligt till det som skett.

– Just rånet lämnade en extra obehaglig känsla i och med att det skedde på kvällen när det hade hunnit bli mörkt. Men det kunde ha skett vilken tid som helst. Vi ska ta det lugnt, vi får inte bli hysteriska. Alla personer med ryggväskor är inte tjuvar.

På Fotofabriken kommer man att se över sina rutiner i förebyggande syfte.

– Det kunde vara skäl för oss företagare att föra en dialog med polisen om vad vi kan göra, vad vi får göra och vad vi ska göra i dylika fall.

Kevin-Haapalahti tycker att Whatsapp-gruppen är en bra början på hur man kan förebygga brottslighet och skapa trygghet. Det har också diskuterats att installera övervakningskameror i centrum.

Enligt kommissarie Mats Sjöholm har de två killarna inget samband med tidigare brott i centrum. Någon ny avgörande information om det grova rånet i Lindex har polisen inte.

Mer läsning