Företagare fiskar efter lokala kunder

Regionen behöver nya företag för att pengarna ska hållas kvar i Västnyland. Peter Fagerström och Marco Esposito ville bidra genom att starta eget vid sidan om sina arbeten.

Det var under en diskussion om framtidsdrömmar som Peter Fagerström och Marco Esposito märkte att de hade liknande tankar om att starta eget.

– Det försvinner för många företagare i trakten. Om vi inte gör något åt saken försvinner det resurser från regionen. Om alla bara köper på nätet går pengarna någon annanstans och allt blir bara sämre här. Vi ville satsa på verksamhet som gör att regionen inte mister resurser, säger Marco Esposito.

Peter Fagerström sysslar själv med sportfiske och har bekantat sig mycket med branschen, så ett företag som sysslar med fiske kändes naturligt. När fiskeaffären i Ekenäs slog igen i fjol gjorde duon slag i saken och startade sitt företag Galant Fishing.

– Vi åkte och tittade på de grejer han hade kvar och köpte upp hans lager. I maj körde vi i gång, säger Fagerström.

Importerar mask

Ursprungligen gällde affärsidén att sälja maskar. De säljs i burkar om 50 maskar, och de håller minst en månad men lever ofta längre än så vid rätt temperatur. Maskarna importeras från Holland.

Varför ska man köpa maskar från utlandet när det finns här hemma?

– Det är inte samma slags maskar som här i Finland, de har egenskaper som gör att de är bättre för fiske, säger Esposito.

– Det är lättare att gå och köpa en burk i stället för att stå och gräva i en halv timme och kanske hitta tio stycken. I våra burkar finns det 50 maskar som är speciellt bra för fiske, säger Fagerström.

Utöver maskar säljer företagarna också bland annat spön, nät och många olika sorters beten.

– Vi väljer sådana produkter som vi själva skulle vilja använda. Fiske behöver inte kosta så mycket om man vill börja utöva det. I början räcker det med ett metspö och lite mask, säger Fagerström.

Bildbevis på fångst

Varorna säljer duon huvudsakligen i sin mobila affär, som deltar i evenemang på olika håll, senast på Ingådagen förra veckan. Starten har varit bra, och feedbacken från kunderna har varit positiv.

– En del kunder har till och med skickat bilder på sina fångster eller kommit och berättat hur redskapen har fungerat, säger Fagerström.

Framtidsdrömmen är att bli större, få en nätaffär och kanske i framtiden till och med en fast affär. I det här skedet samarbetar företagarna med Skåldö fiskebod och Österby kiosk, som säljer deras maskar och en del andra prylar.

– Det finns ingen i Västnyland som bara säljer fiskeprylar. Det finns säkert efterfrågan på varorna här. Fiskeri, och speciellt sportfiske, är på uppgång och har utvecklats mycket under de senaste åren. I Sverige är sportfiske otroligt stort, och trenden är på väg hitåt också, säger Fagerström.

Bland annat syns det i sociala medier, bland annat Youtubekanaler kring fiske som har ökat också i Finland. Finska sportfiskare deltar också mer i tävlingar än förr. Många fiskeguider har sin verksamhet i vattnen kring Ekenäs skärgård och hit kommer även utländska guider och gäster för att fiska i våra vatten.

– Och gäddan har blivit mer populär än tidigare. Det är det sportfiskare vill fånga.