Företag ska städa stränderna i Sjundeå

Stranden. I Störsvik ordnas årligen simskola. En nyhet för i år är att ett företag sköter underhållet. Bild: VN-arkiv/Jenny Paajes

Det årliga städtalkot i Störsvik ställdes in eftersom kommunen anlitat ett företag för att hålla området städat och fint. Tidigare uppskattad medborgaraktivitet går till spillo.

I tisdagens VN konstateras att Raseborgs personalresurser inte förslår långt i kampen mot skräpet. Samarbete med föreningar är av stor vikt.

Så har det också varit på vissa håll i Sjundeå, bland annat i Störsvik där ett städtalko vid badstranden blivit en årlig tradition i gott samarbete mellan kommunen och Störsviks boendeförening.

Även i år skulle man samlas en lördag i maj för att städa upp. Men kommunens besked kom som en kalldusch: inga städredskap till föreningens förfogande och inga kärl för att transportera bort olika typer av avfall.

Talkot ställdes därför in och flera invånare tycker det är konstigt att de inte får städa gratis för kommunen utan att man i stället ska betala ett företag att göra det.

Känns konstigt

– Det är en intressant attitydförändring från kommunens sida. Tidigare har samarbetet med kommunen alltid skett i god anda, säger boendeföreningens ordförande Piritta Hansson.

Vad väcker det för tankar och känslor då ert talko inte längre välkomnas på samma sätt?

– Det känns förunderligt. Området har i flera år hållits rent genom ett fint samarbete mellan kommunen och invånarna. Jag hoppas att vi hittar en gemensam väg igen.

Dubbla kostnader ska undvikas

Tanja Parvikoski, kommunens chef för servicecentralen, säger att det är fritt fram att hålla städtalko. Däremot ska kommunen inte betala för sopkärl då man redan betalar till företaget YIT för att hålla området städat. Att hjälpa städtalkot på samma sätt som tidigare år skulle numera alltså leda till dubbla kostnader eftersom räkningen till YIT är densamma i vilket fall som helst.

Kan man inte tänka sig att YIT betalar för sopkärlen om invånarna städar upp stranden?

– Jag tänker inte styra upp ett sådant samarbete. Vi har redan ett noggrant avtal med YIT. Beslutet är förankrat i hela tekniska sektorn och det är vår uppgift att inte slösa med skattepengarna.

Boendeföreningen uppges ha fått besked om att den inte ens får hålla städtalko utan hjälp från kommunen.

– Det är fritt fram att hålla talko, men kommunen deltar inte i kostnaderna, säger Parvikoski.

Avtalet med YIT är i kraft sedan april.