Förening tar över efter Lumo

Trumfkort. Unik natur, skärgård och en rik kulturhistoria hör till dragplåstren för turismen i Västnyland. Bild: VN-arkiv/Tiia Mustonen

Sjundeå lyfter fram föreningen Porkala parentesen som ny ansvarsaktör för turismen i Västnyland. Men då måste Ingå och Kyrkslätt med på samma tåg.

Efter ett misslyckat försök med turismfrämjande via företaget Lumo matkailu söker Sjundeå kommun nu alternativa sätt att ordna de tjänster som Lumo hade hand om. Kommunstyrelsen beslutade förra veckan att i stället satsa på föreningen Porkala parentesen, men bara om Ingå och Kyrkslätt också deltar med totalt 15 000 euro årligen. Dessutom kräver kommunen en godtagbar plan för hur turismen i Västra Nyland ska främjas.

– Vi vill ha mera konkreti i vad vi får för pengarna. Om vi ska binda oss vid finansiering ens i två år är det redan en sådan summa att vi måste veta vad vi köper, säger livskraftschef Kalle Stenbäck i Sjundeå.

Han betonar vikten av att alla kommuner är med i projektet.

– Sjundeå kan inte ensamt besluta om sin finansiering, för ifall de andra kommunerna inte kommer med kan det gå så att vi inte får någonting alls för pengarna eftersom de ensamma inte räcker till, säger han.

Mera pengar behövs

Föreningen Porkala parentesen har under tjugo år jobbat med turismen i västra Nyland. Under den tiden har Porkalaområdet blivit ett varumärke inom turismen. Föreningen har nu köpt rättigheterna till webbplatsen www.visitsouthcoastfinland.fi och målet är att vidareutveckla portalen. Men all verksamhet utöver det föreningen gör i dag kräver tilläggsresurser.

Hittills har Sjundeå och Ingå betalat 200 euro per månad till föreningen, och Kyrkslätt 400 euro.

– Med de resurser vi nu har klarar vi av det vi gör i dag och har gjort i tjugo år. Men i och med att vi köpt webbplatsen behöver vi mera pengar så att vi kan köpa tjänster och göra mer av den, säger Susanne Ekström, som är en av de drivande krafterna i Porkala parentesen och själv egenföretagare.

Vill veta mer

Sjundeå är först ute med beslutet om sina turismtjänster. Ingå och Kyrkslätt har ännu inte fattat beslut om frågan. Det är styrelsen som ska ta ställning i frågan, men först vill åtminstone förvaltningschef Eija Taskinen i Ingå veta mera detaljer.

– Vad är det som vi ska betala för, är det samma sak som hittills eller något annat? Och alla kommuner ska behandlas lika, säger hon.

Inte heller Kyrkslätt har ännu officiellt behandlat turismfrågan. Enligt ordförande för kommunutvecklingssektionen Reetta Hyvärinen (Gröna), på vars bord turismfrågan kommer att landa, har kommunerna i området satsat på olika sätt på utvecklingen av turismen.

– Kyrkslätt har till exempel turismwebbplatsen visitkirkkonummi.fi, där man kan läsa tips om lokal turism. Utöver enskilda kommuners insatser är också ett regionalt samarbete mellan kommuner mycket viktigt för att främja turismen. Det borde man satsa systematiskt på, säger hon.

Västnyland har enligt Hyvärinen många möjligheter att utveckla turismen. Områdets rika kulturhistoria och unika natur och skärgård kombinerat med läget nära huvudstaden bäddar för goda möjligheter till utveckling.

– Resenärer vill ha mer och mer upplevelser, men också närturism och kortare resor som främjar välbefinnandet är populära. Eftersom området ligger nära en internationell flygplats är det också möjligt att utveckla stop over-turism med kortare vistelser, säger hon.

Hoppas på samarbete

Också Susanne Ekström hoppas på samarbete över kommungränserna och mellan företag.

– Jag skulle vilja att området marknadsförs som en helhet. Jag hoppas att kommunerna kunde se att det vi nu söker finansiering för är för att bygga upp och gå vidare. För att regionen ska må bra måste vi göra sådant som hämtar pengar hit, som gör att företagarna kan leva här, säger hon.

– Jag hoppas kommunerna kunde se att då de inte har tjänstemän för turismen kunde det här vara ett bra sätt.