Förenade köksmästare slår ett slag för regionens restauranger och råvaror

Från vänster Samuel Mikander, Kenneth Löfberg, "Weccu" Weckström, Niko Tuominen, Uffe Wadenström, Hasse Lundström och Mikael Kokkonen sitter i den nya föreningens styrelse. På bilden saknas Emmi Retva. Bild: Lina Enlund

I ett par år har kockar och köksmästare från sju lokala restauranger turnerat omkring i Raseborg och tillrett gemensamma middagar på varandras krogar. Den goda lagandan har resulterat i en förening.

– Dessa tillställningar har varit en succé både för oss själva och sett till antalet matgäster. Och de blev allt bättre och allt roligare med tiden – vissa av oss hade inte ens träffat varandra tidigare. Vi såg att regionen har mycket att bjuda på i matväg och började fundera på att vi kunde göra något mer.

Det säger KW:s Uffe Wadenström som tog initiativet till den gemensamma matevenemangssatsningen Raseborg Runt för två år sedan.

Grundtanken med detta nästa steg, föreningen Raseborgs Köksmästare, är att skapa ett ökat intresse för branschen och på så sätt trygga tillgången på arbetskraft.

– Vi kommer att besöka skolor för att presentera oss och väcka intresse för branschen.

Det första evenemanget är en tio rätters galamiddag som ordnas på Hotel Sea Front den 10 februari. Det är dels för att marknadsföra det lokala kunnandet, dels för att samla pengar till föreningen. En del av intäkterna kommer att öronmärkas för uppsökande ungdomsverksamhet.

– Blir dessa ungdomar inte kockar kanske de blir våra matgäster i framtiden, säger Wadenström.

En annan tanke är att instifta stipendium som delas ut till framstående elever på kocklinjen i Axxell.

– Vi är beroende av Axxell. Det har blivit allt svårare att få kunniga kockar från vår egen region. En del beskyller tv för det. Det är lite för fina bilder som visas. I verkligheten är branschen tuff – med disk, helgjobb och sena kvällar. Men vi vill visa att det också är ett roligt och givande jobb.

Hjälper varandra

För att synas kommer man att vara närvarande vid olika evenemang, både med smakprov och med ett utbud av lite billigare rätter som på Slow Food-festivalen till exempel. Men man planerar också genomföra egna jippon.

Det kunde till exempel handla om restaurangveckor eller evenemang där flera restauranger samlas kring ett gemensamt serveringsområde.

Föreningen vill genom sina evenemang samarbeta med regionens producenter.

– Micke Björklunds visade hur brett utbud vi har tillgång till. Här finns alla råvaror förutom renkött.

Man tar även på sig en upplysande, kanske rentav yrkesförkovrande, roll genom att ordna föreläsningar med känt branschfolk, dels för egen skull, dels för andras.

Genom att skapa ett naturligt samarbetsforum räknar man med att kunna hjälpa varandra rent praktiskt när det kniper.

– Ju mer vi samarbetar desto lättare är det att få hjälp av varandra när det behövs. Fast vi i princip är varandras största konkurrenter behöver vi varandra. Det kan till exempel vara fråga om att få hjälp i köket om någon plötsligt blir sjuk. Ibland kommer det cateringförfrågningar om evenemang, exempelvis stadens julfest, som är så stora att de lokala krögarna måste tacka nej. Tillsammans skulle vi däremot klara av det.

Börjar med proffs

Den nya föreningen har en styrelse där Hasse Lundström (GH) är ordförande, Mikael Kokkonen (Köttkontrollen) vice, Kenneth Löfberg (Åminne Gård) sekreterare medan Uffe Wadenström (KW) är kassör. Medlemmar är Samuel Mikander (Köttkontrollen/Strandis), Emmi Retva (Fiskars Wärdshus), Niko Tuominen (Svartå slott) och "Weccu" Weckström (Kuparipaja).

Föreningen vill gärna ha fler medlemmar men riktar sig i första hand till köksmästare. Kockar och sous chefs kan bli medlemmar på rekommendation.

Förutom att tillgången till kunnig personal inte alltid är den bästa, anser Wadenström att gastronomin mår ganska bra i Raseborg.

– Det är ganska häftigt att vi har Finlands tionde bästa restaurang i Svartå. Slottskrogen och Fiskars Wärdshus är lite mer fine dining medan vi andra är mer alldagliga. Alla har ändå sin egen stil. Poängen är att vi kompletterar varandra. Människor går ut och äta mer nu än för fem år sedan.

Mer läsning