Förebyggande arbete

Bild: Mikko Stig

Nöjesbranschen utbildar personalen i att förhindra sexbrott. Att känna igen farliga situationer är a och o.

I helgen ordnades Weekend-festivalen i Stockholm, Helsingfors och Pärnu. Totalt lockade festivalerna cirka 300 000 besökare.

Nyheterna från den svenska festivalsommaren har till stor del handlat om sexuella trakasserier och våldtäkter. Weekend-festivalen i Stockholm är inget undantag, en kvinna i 20-årsåldern har anmält att hon våldtagits på en toalett inne på festivalområdet.

I Finland fick polisen anmälan om tre fall av våldtäkter på Ruisrock-festivalen i juli. Två av fallen har polisen redan utrett, det var inte fråga om brott. I det tredje fallet är undersökningen ännu inte klar. Också två fall av sexuellt ofredande anmäldes från Ruisrock.

I Sverige har artister reagerat på sexualbrotten med att kräva trygghetspersonal på spelningar.

Under våren pågick en diskussion, i huvudsak i Sverige, om säkerheten på passagerarfärjor i samband med studentkryssningar efter några fall av misstänkta våldtäkter. För en vecka sedan kom igen en rapport om en farlig situation ombord på ett fartyg. Där kunde personalens rådiga ingripande troligen hindra att en kvinna blev gruppvåldtagen.

Viking Lines informationsdirektör säger att bolaget ständigt jobbar med att förebygga våldtäkter ombord (Nya Åland 2.8). Personalen utbildas i att vara uppmärksam.

Rederiet har också infört åldersgränser och begränsningar i alkoholserveringen.

Man har redan i några års tid jobbat med säkerheten och det är bra om arbetet nu börjar bära frukt.

I Sverige har sommarens dystra nyheter fått branschen att reagera. Nu ska krog- och festivalpersonal få utbildning i att upptäcka och hantera misstänkta fall av sexuellt ofredande och övergrepp.

Det här visar att man ser allvarligt på sexualbrotten. Det är klart att ingen krog, färja eller festival vill bli stämplad för att det brister i säkerheten.

Trots att få fall av sexualbrott har anmälts i Finland är det skäl att man redan nu följer Sverige och uppmärksammar sexuella ofredanden i utbildningen av personal som jobbar på krog och festivaler. Förebyggande arbete och att känna igen farliga situationer är a och o för all säkerhet.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning