Förbunden reagerar efter regeringens besked – föreningar stoppar verksamheten

Flera finländska grenförbund har stoppat sin verksamhet efter att regeringen på torsdagseftermiddagen presenterade sina rekommendationer för att förhindra spridningen av coronaviruset. Flera västnyländska föreningar meddelar också att träningarna inhiberas.

På torsdagseftermiddagen höll Finlands regering en presskonferens med anledning av det nya coronaviruset och för att informera om läget samt kommande åtgärder. För att förhindra spridningen av viruset meddelade regeringen bland annat att rekommendationen är att inga evenemang som samlar över 500 personer ska arrangeras. Dessutom sade statsminister Sanna Marin att det är all anledning att fundera på om man också borde begränsa sitt deltagande i fritidsaktiviteter. Efter regeringens presskonferens har det kommit flera besked från olika grenförbund om åtgärder. Bland annat meddelar handbollsförbundet att alla matcher är inställda tillsvidare. Någonting som givetvis i allra högsta grad påverkar de västnyländska föreningarna. Också EIF:s handbollssektion har inhiberat sina träningar.

På Facebook har BK-46 Handboll meddelat att juniorsektionens verksamhets avbryts tillsvidare. På torsdagskvällen informerade också Sjundeå IF på Facebook om att handbollsträningarna för alla juniorer inhiberas tillsvidare från och med den 13 mars. SIF meddelar också att Sjundeå Cup inte spelas som tänkt i mitten av maj. Föreningen utreder om det går att spela turneringen i augusti i stället.

På fredagsmorgonen meddelade HC HIK på Facebook att föreningen inhiberar alla juniorträningar tillsvidare. Några timmar efter det meddelade Ekenäs tennisklubb på Facebook att klubben önskar att alla tennisspelare följer THL:s rekommendationer. På söndagen meddelade sedan ETK att all träningsverksamhet ställs in till och med den 29 mars.

Även Hangö tennisklubbs verksamhet påverkas. På sin Facebooksida skriver HTK att eftersom Cuplishallen i Hangö stängs från och med i dag – och är stängd resten av mars – så innebär det att tennisverksamheten stoppas under de kommande veckorna. Dessutom meddelar HTK att föreningen ställer in den tävling som skulle ordnas i Hangö i början av april.

Också innebandyförbundets styrelse sammanträdde under torsdagseftermiddagen och bland annat skapades en beredskapsgrupp med anledning av den förändrade virussituationen. På Twitter meddelar förbundet att alla serier avbryts från och med den 13 mars. Förbundet meddelar att herrarnas och damernas liga samt division 1 för både damer och herrar avbryts tillsvidare. De övriga serierna upptas däremot inte och därmed avslutas division 2-säsongen för till exempel FBC Raseborg Knights. Knights skulle spela en hemmamatch på fredagskvällen

På sin webbsida skriver Knights att även föreningens träningsverksamhet avbryts tillsvidare. Dessutom meddelar Knights att den av föreningen arrangerade påskturneringen i innebandy inhiberas.

Bollförbundet kallade till ett extrainsatt styrelsemöte på torsdagskvällen. Tidigare under dagen uppdaterade förbundet sina direktiv till föreningarna, men på kvällen kom sedan ett besked om att all tävlingsverksamhet avbryts till slutet av mars. Bollförbundet uppmanar också föreningarna att stoppa sin tränings- och turneringsverksamhet.

Redan innan Bollförbundet uppmanade föreningarna att stoppa sin tränings- och turneringsverksamhet hade BK-46 Fotboll bestämt sig för att göra det. Under torsdagskvällen meddelade BK att föreningen stoppar all aktivitet på grund av viruset. Någonting som betyder att alla träningar och all tävlingsverksamhet ställs in. Även FC HIK har ställt in alla träningar i mars.

Sent på torsdag kväll meddelade Ekenäs IF att föreningen ställer in sina träningar med omedelbar verkan. Det gäller all tränings- och tävlingsverksamhet i grupp. Föreningen meddelar att såväl herr- som dam och juniorverksamheten påverkas. Också den så kallade familjefotisen ställs in. På fredagskvällen meddelade EIF sedan att lördagens träningsmatch mot HIFK är inhiberad.

Också ishockeyförbundet har uppdaterat sina direktiv till föreningarna och på torsdagskvällen kom ett besked om att alla serier i ishockeyförbundets regi avslutas omgående. På fredag eftermiddag meddelade Ice Team Raseborg att föreningen avbryter all tränings- och matchverksamhet i alla åldersklasser.

Skidförbundet meddelar å andra sidan att helgens nationella juniortävling, Hopeasompa, har inhiberats. ÖSK meddelar dessutom på sin Facebooksida att träningarna avslutas för den här säsongen. ÖSK meddelar även att den av föreningen arrangerade bingon i Ekenäs på söndagskvällar avslutas omgående.

I slutet av mars ska OK Raseborg arrangera en orienteringstävling, men på sin Facebooksida meddelar föreningen att tävlingen ställs in. Föreningen hoppas kunna arrangera tävlingen i ett senare skede.

Ekenäs IF:s frisbeegolfsektion har flyttat sitt årsmöte till ett senare datum och alla inomhusträningar har inhiberats eftersom idrottshallarna i Raseborg har stängts. Också Ekenäs gymnastikförening har inhiberat alla träningar till och med den 31 mars eftersom hallarna är stängda. Ekenäs simsällskap har också inhiberat träningarna under återstående delen av mars.

Även Rasbudo meddelar att föreningen ställer in alla sina träningar. För tillfället är träningarna inhiberade till den 31 mars. Också IF Raseborg har meddelat att föreningen ställer in sina friidrottsträningar tillsvidare från och med den 16 mars. Föreningen inhiberar också sin halltävling som skulle ha ordnats i Karis den 29 mars. Även Ingå IF meddelar att alla träningar ställs in. Finlands skytteförbund har också bestämt sig för att ställa in FM på luftvapen i början av april. Någonting som till exempel påverkar Raseborgs skyttar.

I torsdags kom också beskedet att Stafettkarnevalen inhiberas.

Mer läsning