Förbättra din hälsa

Kom i gång. Krista Mattila och Charlotta Andström hjälper Hangöbor som vill förbättra sin hälsa att komma i gång. Bild: Johanna Lindholm

Hangö stad bjuder från och med årsskiftet på gratis handledning för att förbättra konditionen. Tjänsten riktar sig till personer som har svårt att komma i gång eller är i riskzonen för att få problem med hälsan.

Hangös specialidrottsplanerare Krista Mattila har tillsammans med Charlotta Andström, som studerar till motionsrådgivare, planerat tjänsten under fjolåret. Nu kör de i gång.

– Den här tjänsten är egentligen lagstadgad för kommunerna, säger Mattila. Den baserar sig på att alla skall ha en chans att förbättra sin hälsa.

Tjänsten handlar inte bara om motion. Både Andström och Mattila betonar att det handlar om att skapa en mer hälsosam livsstil på sikt.

– Vi beaktar allt från sömn och kost till andra faktorer som inverkar på hur folk mår, säger Andström.

Den som är intresserad av att få stöd kan antingen ta kontakt direkt, eller via företagshälsovården.

Detaljerad kartläggning

Innan man får ett program görs en grundlig kartläggning av den egna konditionen. Med hjälp av utrustning mäts vitala värden som muskelmassa, fettmassa, kroppens vätskebalans och mineralhalt. Man ser också till grundläggande saker som personens vikt i förhållande till längd. Också åldern spelar en roll i helhetsbilden. Utifrån resultatet skapar sedan Mattila och Andström ett lämpligt program åt varje deltagare.

– Vi är tacksamma över att lokala företag och föreningar deltar genom att erbjuda några gratispass, så att folk for prova sig fram för att hitta sin grej. Bland annat Hejdi, Steelstudio och Merijooga subventionerar några gratispass var, säger Mattila och visar ett kort som man får använda för att testa olika motionsformer.

– En viktig komponent till ett rörligare liv är att man hittar en motionsform som man tycker om, säger Andström.

Baseras på verkligt behov

– Det handlar ändå inte om att man får en egen personlig tränare, utan den här tjänsten handlar om att förbättra sin livsstil på ett bestående sätt, betonar Mattila.

Därför har man också snävat in målgruppen så att den endast omfattar personer över 18 år. Personerna skall också ha en klart ökad hälsorisk som till exempel höjt blodtryck, höjt kolesterol, blodsocker, övervikt eller vara någon som rör på sig för lite eller ensidigt.

Den inledande kartläggningen följs upp av personliga genomgångar då man utvärderar vad som hänt på vägen.

– Vårt mål är att hjälpa folk till bättre hälsa, och vi har lyckats om vi får folk som inte motionerat tidigare att röra på sig, säger Mattila.

Passiv livsstil allt vanligare

Andström och Mattila konstaterar att det finns flera orsaker till att många i dag inte är i så gott skick.

– I synnerhet yngre har en mer passiv livsstil än förr. Vardagsmotionen har fallit bort, man rör sig mindre och tillbringar mer tid framför datorn eller TV:n, säger Mattila.

Också matvanor och sömrutiner har förändrats, samtidigt som tempot i samhället ökat, vilket kan medföra stress.

– Kosten spelar en väldigt stor roll för hälsan, säger Mattila som de senaste två åren själv studerat till diplomkostrådgivare som ett komplement till sitt jobb som specialidrottsplanerare.