Förändrat Knights kommer till spel

Ny roll. Ännu i fjol spelade Niklas Malm för Knights, nu är han tränare. Bild: Jesper Sundström

FBC Raseborg Knights slutade på en femteplats i våras. När herrinnebandyns division 2 inleds på lördag, kommer man till spel med en nästan ny trupp.

Efter att två år i rad ha kvalspelat till division 1, slutade den förra säsongen i en femte plats för Knights. Man hade då ett lag bestående av flera spelare utifrån, men det kommer inte att vara fallet i år.

Laget kommer till spel med många nya ansikten och de flesta är egna juniorer. Ett par spelare har också återvänt till klubben.

– Under några år var vi tvungna att plocka in spelare, då den egna juniorverksamheten inte gav spelare i den grad herrlaget behövde. Nu är dock läget ett annat och det finns flera killar som tagit steget upp, säger tränaren Niklas Malm.

Malm, en av föreningens verkliga trotjänare, spelade ännu i fjol men blir nu tränare. Förra säsongen tränade brodern Jan Malm laget, denne fortsätter som manager.

– Jag gav mig själv tid till den 1 september för att fundera och fattade sedan beslutet att det endast blir ett tränaruppdrag i år. Jag vill ännu inte stänga dörren för spel i framtiden, men åtminstone den här säsongen håller jag inte till på planen, säger Niklas Malm.

Viktiga kuggar borta

Av fjolårets trupp återstår några nyckelspelare och till exempel är viktiga Henrik Himmelroos och André Artzén fortfarande kvar. Detsamma gäller även Matias Loskin och Aki Korkiaskoski.

– Visst, flera ansikten har bytts ut, men en del av stommen är kvar. Däremot är det klart att vi har tappat duktiga killar, säger Malm.

Den listan kan nu göras ganska lång, men två spelare som kommer att lämna stora luckor är Janne Holopainen och Wilhelm Wainio. Samtidigt kommer Teemu Manninen att spela i Tyskland, medan Teemu Ahokas och Jonas Weckström har lämnat till förmån för konkurrenten Valtti. För övrigt samma lag som Holopainen har anslutit till.

Dessutom har två av målvakterna tackat för sig. Kristian Kilis åkte hem till Lettland, medan framtiden är öppen för Fredrik Hollsten. Även Emils Hartmanis har lämnat laget.

– Att tappa spelare som Wainio och Holopainen är tufft. Men samtidigt vill vi ha ett lag från Raseborg och det kommer vi nu att ha, säger Malm.

Det här blir också tydligt då man ser på vilka nya spelare som kommit. De flesta har någon form av anknytning till Knights, eller föregångaren Elit. Jens Sundqvist och Jens Rosendal återvänder efter några år på annat håll.

Men också Hangöspelarna Toni Ehrnrooth och Tero Martiskainen kommer att spela i Påminnehallen.

– Vi vet vad vi får i de här spelarna och till exempel har ju Toni, även om han bara är 23, varit med om mycket, säger Malm.

Inga målsättningar

Vad kan då Knights förvänta sig av säsongen? Med många juniorer, några nya ansikten och en delvis ny tränare, säger Malm att man inte har någon officiell målsättning.

– Vi vill etablera oss i tabellen. Jag räknar med att Rangers, Valtti, SBS Kings och SB Vantaa kommer att vara hårda lag. Också Tiikerit/Akatemia kan vara bra, då de har duktiga juniorer, säger Malm.

Men det är alltså också någonting som Knights har och Malm nämner två spelare han tror kan ta för sig.

– Rasmus Lagerström spelade redan en del i fjol, men jag tror han kan höra till dem som slår igenom på allvar nu. Sedan har en spelare som Samuel Strebelle potential till vad som helst.

Två juniorer som däremot inte kommer att spela herrinnebandy för Knights i år är backarna Patrick Juntunen och William Johnsson. På grund av studier har de flyttat till Åbo och kommer hålla till i division 3-laget IKA.

– Det är synd för jag skulle gärna ha dem i truppen. Patrick kommer ändå spela med våra A-juniorer, men visst skulle det få vara mera än så. Men det är klart, jag förstår deras situation, säger Malm.

En annan spelare som kommer att trappa ner tack vare studier, är Teemu-Petteri Tuovinen. Han kommer att hålla till i reservlaget som spelar i division 4, en nivå som inte motsvarar hans kapacitet.

– Jag har skämtsamt frågat honom när han skall börja träna, men det är bara så att hans kvällar kommer att vara fullbokade, säger Malm.

Tuff inledning

Knights inleder serien på lördag med en bortamatch mot SBS Kings. En vecka senare möter man Rangers i säsongens första hemmamatch.

– Vi har ett tuff program i början och säkert kommer lördagens match att vara lite nervös. Det avgörs på ett parkettgolv, någonting som alltid är svårt. Men håller vi vår egen nivå kan vad som helst hända, säger Niklas Malm.

Målvakter: Timo Ruokolainen, Simon Wirén. Utespelare: Aki Korkiakoski, Matias Loskin, Henrik Himmelroos, André Artzén, Jarno Laukkanen, Jens Rosendal, Jens Sundqvist, Jesper Granö, Johan Ström, Martin Rätsep, Oskar Grönman, Pertti Mehtälä, Roni Saarinen, Rony Axberg, Tero Martiskainen, Toni Ehrnrooth, André Ingman, Samuel Strebelle, John Ojala, Mikael Haverinen, Valtteri Lång och Rasmus Lagerström.