Fokus på nytänk och kommunikation

Västra Nylands folkhögskola (VNF) i Karis har inlett det nya läsåret. Nytt i år är en storsatsning på kommunikation och succén Författarskolan får fortsättning.

Förra veckans måndag inleddes det nya läsåret på Västra Nylands folkhögskola i Karis. Läsåret blir skolans 114:e läsår. Rektor Henrik Grönroos berättar att ett hundratal personer inledde sina studier vid VNF.

– Det är svårt att säga exakt hur många sökande vi hade i och med att det finns flera ansökningstider, säger han.

Med det nya läsåret följer en satsning på en kommunikationsutbildning. Den går under namnet VNF Create.

– Vi har linjen Eye där det visuella är i centrum och Word dit man kan komma för att förbättra sin skriftliga och verbala förmåga. Kommunikation blir allt viktigare och därför har vi valt att satsa på det, säger Camilla Lindberg som är utbildningplanerare på VNF.

Alla åldrar till VNF

På skolan är man nöjda med antalet studerande som börjar i år.

– Det är klart att om man tittar tillbaka till hur det var för 25 år sedan så är det helt annorlunda, men för att vara modern tid så har vi bra med studerande, säger Henrik Grönroos.

Camilla Lindberg berättar att speciellt kortkurserna är populära.

– I regel så blir de alltid av och förverkligas. Det som är roligt är att de som går kurserna har olika bakgrund, säger hon.

– Det är lite svårare att säga vad annat som är populärt. Det mesta lockar människor, men till exempel våra ettåriga linjer som förbereder för studier i medicin och juridik är väldigt pop, tillägger Grönroos.

I år hoppas man på att gå längre bort från linjetänkandet och göra det mer möjligt att kombinera olika kurser. En stor del av de som kommer till VNF har nyligen gått ut gymnasiet, men nu jobbar man hårt för att locka människor i olika åldrar.

– Det bygger på nytänk och ett gammalt begrepp som livslångt lärande. I dagens värld behöver man fortbilda sig och kan till exempel ta paus från jobbet i 2-3 månader och komma till VNF för att gå en modul, säger Camilla Lindberg.

– I folkhögskolornas moderland Danmark förstår man sig inte på linjetänkandet på folkhögskolor, utan man tar olika kurser som bildar ett läsår, tillägger Henrik Grönroos.

VNF vill också komma bort från normen att de enbart är en skola som man tar ett mellanår på efter gymnasiet.

– Vi har till exempel en 70-åring som visade intresse för Word en kurs och unga företagare som kommer för att få verktyg för att kunna marknadsföra företag, säger Lindberg.

"Kommunikationsförmåga behövs"

En nyhet för i år på VNF är alltså kommunikationsstudier – VNF Create. Idén föddes i november i fjol och man kunde snabbt förverkliga dessa planer. Det hela började med att man ville skapa en helhet för visuell kommunikation, det man nu kallar Eye.

– Sedan gick vi steget längre och tänkte att vi behöver kombinera det visuella med något annat. På så sätt kom Word till. I Word lär man sig att bli en bättre talare och skribent. Man kan också komma för att utveckla sin konstnärlighet inom konsten och litteraturen, säger Lindberg.

Hon berättar att man i dagens läge behöver kommunikation till så gott som alla jobb. Dessutom är många intresserade av kommunikation i allmänhet, vilket man kan se på antalet studerande som nu börjar i VNF Create – ungefär 40 stycken.

– Dagens människor behöver kommunikationsfärdigheter. Man jobbar inte längre i samma bransch livet ut och för att klara sig på arbetsmarknaden behöver man en god kommunikationsförmåga, säger Lindberg.

Camilla Lindberg beskriver VNF Create som ett smörgåsbord där man kan plocka av det man vill ha.

– Vi kommer att ha mycket gäster från olika branscher och dessutom kommer studerandena att få röra sig runtom i världen. VNF är geografiskt stationerat i Karis, men på Create kommer de till exempel att få studera i Berlin, säger Lindberg.

Hon är noga med att poängtera att det inte handlar om studieresor, utan en förflyttning till ett annat ställe av undervisningen.

– Vi kommer att hyra en ateljé i Berlin där de får jobba och hänga med bakom kulisserna inom konst- och kulturbranschen, säger Lindberg.

Huvudlärare på VNF Create är Anna Härmälä och Thomas Lundin och Camilla Lindberg.

Några som har börjat på de nya linjerna är Brandusa Gardberg och Benjamin Lindström. VNF har också lockat studerande från Sverige – Rasmus Lindberg har kommit till VNF för att studera på linjen Eye.

– Jag flyttade till Karis i januari och hade inget jobb. Jag fick nys om den här skolan och ville testa på det. VNF erbjuder så många olika kurser och man får chansen att testa på allt möjligt, vilket passar mig som inte studerat tidigare, säger Rasmus Lindberg.

Gardberg är ursprungligen från Helsingfors och har kommit direkt från gymnasiet för att gå på Word.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och har haft mycket kreativa idéer, men aldrig tid för det. Nu har jag tid för att skriva och det är roligt, säger Brandusa Gardberg.

Benjamin Lindström har precis som Rasmus Lindberg börjat på Eye. Han kommer ursprungligen från Åbo.

– Jag är intresserad av foto och min syssling rekommenderade VNF till mig så därför är jag här. Det är också roligt att lära känna nya människor och lärare. Förhållandet mellan studerande och lärare är annorlunda här och det är bra, säger Lindström.

Författarskolan är tillbaka

Förra året gjorde VNF succé med kurshelheten Författarskolan. Ungefär 60 personer sökte i fjol och ungefär lika många sökte i år. Kampen om platser är tuff – endast 14 studerande togs emot.

– Författarskolan är lite mer krävande än de andra kurserna. Den har helt andra antagningsvillkor, man måste till exempel göra skrivprov, säger Camilla Lindberg.

Som lärare fungerar författarna Mia Franck och Monika Fagerholm. Författarskolan riktar sig till dem som vill skriva ett manus.

– Det är en kursenhet som pågår i ett år med både närundervisning under sju veckoslut och tid för att skriva på egen hand. Studerandena får också individuell handledning av våra lärare. Det är väldigt unikt att få handledning av så etablerade författare, säger Lindberg.

I fjol fanns det även en stor vilja att skapa en del två av Författarskolan. Det här ska förverkligas under våren.

– Författarskolan blev ju som ett frö till något större och det är roligt att kurshelheten är så populär, säger Camilla Lindberg.

– På Författarskolan föds det nya manuskript för kommande böcker. Vi kommer att få höra av dem som gått kursen i framtiden, säger rektor Henrik Grönroos avslutningsvis.