Födelsedagsgåvan blev början på något nytt

Familj. Katarina Backas, här med sonen Aron. Han har identifierat sig i åtminstone en av målningarna – i den som heter Här och nu och visar en pappa, en gravid mamma och mittemellan dem, hållande deras händer, ett barn. Bild: Lina Enlund

Katarina Backas började måla i olja för ett år sedan då hennes son var tio månader gammal. Nu ställer hon ut några av sina allra första oljemålningar. De är färgade av temana graviditet, förlossning och amning. Familjen och livet.

Ekenäsbon Katarina Backas var inte obekant med färglära eller att måla. Men oljemålning var orörd mark för henne fram tills hon fick en oljemålningskurs med Larson Österberg i födelsedagspresent. Innan dess hade hon målat akvareller och i akryl.

I och med kursen tändes en ny gnista, den var början på något nytt. En bieffekt av det nyväckta intresset är att de vita väggarna i höghuslägenheten på Jägarbacken är allt annat än vita längre.

De berättar numera en historia om en ung konstnärskvinna som målar i familjens kök, som ibland, eller ganska ofta, skvätter färg omkring sig.

– Jag tejpar upp mina dukar på väggen och så målar jag, förklarar Katarina Backas.

Färg litet varstans

Hon skrattar till och minns sonen Arons vinterhalare och sambon Johan Kvarnströms vinterrock förra året. De fick sig också en ofrivillig färgmärkning, precis som hemmets väggar.

– Jag skaffade ett staffli, men märkte att jag hellre tejpar upp dukarna på väggen.

Dessutom medger tekniken att hon kan måla stora målningar, riktigt stora. Eller åtminstone 1,5 gånger 1,5 meter. Så stor är Katarina Backas hittills största målning.

Den föreställer också det största i livet. Kärleken, familjen.

Målningen heter Här och nu och den finns med på hennes första utställning någonsin. Vernissagen firades den 31 januari. Utställningen i Ekenäs bibliotek är öppen under bibliotekets öppettider och plockas ner lördagen den 3 mars.

Målar då hon är själv

Så fort hon har en ledig stund, en stund för sig själv, då målar hon. Oftast då Aron sover eller är hos farmor. Katarina Backas har oförskönat velat lyfta fram också tunga sidor med att bli förälder.

– Som den tredelade serien Kolik. Jag har försökt beskriva hur hjälplös man är. På den tredje tavlan är mamman inte längre med på duken. Det var en tung tid, minns Katarina Backas.

Tavlorna är ju till salu, finns det någon som du inte vill skiljas ifrån?

– Njaa ... det viktigaste för mig är att tavlorna får ett bra hem, svarar Katarina Backas.

Utställning: Början – Alku

Oljemålningar av Katarina Backas

Var: Galleri Perspektivet i biblioteket i Ekenäs.

Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider fram till den 3 mars då verken plockas ner.

Vem är hon?

Ålder: 33 år.

Familj: sambon Johan Kvarnström, sonen Aron och två bonusbarn varannan vecka. Väntar sitt andra barn, beräknad födelsedag 18 april.

Bor: i Ekenäs

Intresse: gå på loppmarknader.

Hobbyer: yoga, motion, måla, läsa.

Favoritbok: Ängeln på sjunde trappsteget av Frank McCourt.

Favoritmat: en god biff är det bästa som finns, men äter gärna också vegetarisk mat.

Mer läsning