FM-kamp på scoutvis

Venla Soini, Eveliina Tomberg och Viivi Vilkki har deltagit i FM-tävlingarna i många år. Bild: Anna Björkqvist

Kartläsning och bygga en egen såg. Det var några av de uppgifter som över 180 scouter skulle slutföra på årets vinter-FM i scoutfärdigheter. Tävlingen ordnades på veckoslutet i Billnäs av Finlands Svenska Scouter.

I snåren någon kilometer från Billnäs bruk dinglar det gröna presenningar på träställningar.

– Vi måste skynda oss, vi ha redan använt mycket tid, ropar Viivi Vilkki.

Patrullmedlemmen Venla Soini sitter hukad bakom plastskynket. Hon ska förklara kartan för Viivi Vilkki och Eveliina Tomberg som i sin tur ska rita ut den baserat på hennes förklaringar. Uppgiften är en av de två som finns på Sjöscoutkåren Porkalas kontroll.

– Det är lite av ett alias-spel. En i patrullen ska förklara var bland annat vattendrag och vägar finns, medan de andra ska rita ut dem på de rätta ställena, säger funktionären Crista Åberg på Porkalas kontroll.

De är totalt 11 stycken scoutledare som hålla i trådarna för punkten. Alla behövs så att de effektivt ska kunna ta emot patrullerna då de når till kontrollen

Sockerbitsbygge

Tävlingsdeltagarna Vilkki, Soini och Tomberg kommer från sjöscoutkåren Nuotiotytöt i Åbo. De har flera gånger deltagit i FM-tävlingarna. Tomberg tycker att dagens uppgifter hittills har känts ganska lätta.

– Vi har byggt en såg och ett torn av sockerbitar. Ofta brukar det vara svårare saker att bygga, säger hon.

Hennes lag gillar FM-tävlingarna eftersom de då för en gångs skull får delta i stället för att ordna tävlingar för den egna kåren.

En som inte är utan ansvar denna gång är Rasmus Weiss från sjöscoutkåren Seaboys. Han är tävlingschef för årets vinter-FM eller VinterFiSSce 2017 som tävlingen officiellt heter.

– Det roterar mellan olika regioner och i år är det vår tur. Det har varit mycket att göra men också roligt att jobba med många finlandssvenska kårer, säger han.

Scout-FM går ut på att testa deltagarnas färdigheter. Orienteringskunskaper, första hjälp, konstruktionskunskaper och matlagning i skogen står högt på listan.

– En av uppgifterna på lördagen är att tillaga en soppa. De som deltar i nattdelen av tävlingen kommer också att baka en sputnikmunk på kvällen, säger Weiss.

Årets tävling fokuserar på finlandssvenska specialiteter och brukshistoria.

Över 50 liter soppa

Inne i Billnäs skola slevar arrangörerna i sig ärtsoppa. Det är scoutkåren Karisflickorna som ansvarar för maten under tävlingen och har därmed bytt ut den lummiga skogsmiljön mot skolans utrymmen.

– Det är ju riktigt lyxigt för oss att ha ett kök med ordentliga kärl, säger Annika Rönnblad.

Hon rör om i soppan som snart ska bjudas till nästa hungriga gäng. Under helgen ska de laga mat för över 170 personer.

– I dag ska vi koka 30 liter och 51 liter på söndagen, säger hon.

Köksteamet har också bunkrat upp med 500 skivor knäckebröd.

Noggranna regler

Förutom fungerande kontroller och mat kräver ett bra FM en noggrann regelbok och goda domarinsatser.

– Vissa patruller tar tävlingen väldigt seriöst, säger Rasmus Weiss.

Reglerna är stränga och kontrollerna måste skötas korrekt. Om något skulle gå fel eller vara fel kan en hel kontroll slopas.

– Regelverket är 89 sidor långt, säger Crista Åberg.

Deltagarna får en del information om punkterna på förhand. Det hjälper lagen att förbereda sig och patrullen från Nuotiotytöt hade bland annat räknat ut att fiskarter skulle finnas med i tävlingen.

Fokuserar på de egna tävlingarna

Den region som ordnar tävlingen får själv inte delta. Därför tävlar ingen kår från Finlands Svenska Scouter i år. Det stör ändå varken Åberg eller Weiss som inte tidigare heller har deltagit i tävlingarna.

– Kårerna ordnar sina egna motsvarigheter och de blir främst dem man deltar i, säger Weiss.

Efter att har ordnat tävlingen är han ändå lite nyfiken på att tävla på FM-nivå.

– Skulle du ha frågat mig på måndag när jag stressade inför tävlingen hade jag antagligen sagt nej, men nu känns det som att det skulle kunna vara roligt. Bara man hittar tid för det.

FM ordnas både på vintern och sommaren. Deltagarna är uppdelade i serier enligt ålder och kön. Den längsta banan består av 15 kontroller och de tävlande deltar då både under både lördagen, natten och under söndag förmiddag.

Mer läsning