Flitiga frivilliga finns fortfarande

Bild: leif weckstrom

Finland är föreningarnas förlovade land. Talkoandan lever och i år har flera engagerat sig än i fjol.

Våren och sommaren är högtid för evenemang runtom i regionen. Förra helgen kördes till exempel Bruksrundan på motorcykel med start och mål i Ekenäs, Stafettkarnevalen gick av stapeln i Åbo och i kväll börjar den stora handbollsfesten Sjundeå Cup.

Gemensamt för de här och de flesta andra händelser är att det behövs frivilliga krafter som på egen tid oftast utan ersättning ställer upp och gör konkreta saker för att evenemanget ska kunna ordnas och löpa smidigt.

De frivilliga insatserna behövs före, under och efter arrangemanget.

Ibland höjs röster för att det skulle vara si och så med talkoandan. En färsk undersökning som Taloustutkimus gjort, på uppdrag av Medborgararenan, Kyrkostyrelsen, Studiecentralen Sivis, visar att intresset för frivilligarbetet ökar.

I undersökningen, där 1 000 personer intervjuades personligen, uppgav 40 procent av dem att de gör frivilligt arbete. För tre år sedan var motsvarande siffra 33 procent. Däremot har antalet timmar en person utför frivilligt arbete sjunkit. För tre år sedan låg medeltalet på 18 timmar per månad, nu 15 timmar per månad.

Det finns ändå stora variationer, till exempel studerande och skolelever gör i medeltal 25 timmar frivilligt arbete på en månad medan en högre tjänsteman bara hinner med dryga 7 timmar.

Det är främst kvinnor och unga som gör frivilligt arbete medan andelen män och äldre som jobbar frivilligt har minskat.

Det man mest gör frivilligt är hjälper till med något, talkoarbete och rådgivning.

De främsta orsakerna till att man inte deltar i frivilligt arbete är brist på tid och att ingen bett en med.

Det är mest populärt att göra frivilligt arbete för barn och unga. Det frivilliga arbetet utförs för det mesta inom föreningar och organisationer.

Det frivilliga arbetet är mycket viktigt för föreningar. Utan talkokrafter skulle vår region ha få evenemang. Ett evenemang som Sjundeå Cup, med långa anor, binder samman inte bara byn utan hela handbollsfolket.

Under sommaren blomstrar också sommartorgen runtom i byarna. De liksom andra jippon binder samman ortsbor och fritidsboare på ett enkelt och naturligt sätt.

För föreningar är evenemang viktiga inkomstkällor. Till exempel Sjundeå Cup ger inkomster så att föreningen kan erbjuda meningsfull sysselsättning åt ortens barn och unga medan till exempel Bruksrundans intäkter går till välgörenhet.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning