Fjärde gången gillt för Linda Sandblom

VM-dags. Linda Sandblom hoppas på att nå sin första mästerskapsfinal. Bild: Jesper Sundström

På torsdag är det dags för damernas höjdkval vid friidrotts-VM i London. HIK-friidrotts Linda Sandblom har ett årsbästa på 184 centimeter men tror att en finalplats är fullt möjlig.

Sent på torsdag kväll går Linda Sandblom in på olympiastadion i London för att hoppa höjd. Samma plats där amerikanen Justin Gatlin har buats ut varje gång han har synts till och samma plats där finländarna inte har rosat marknaden.

Men det är också platsen där den 27-åriga Hangöbon Linda Sandblom hoppas på att nå VM-final. Kvalgränsen ligger på 194 centimeter, Sandbloms årsbästa är 184 centimeter.

– Resultaten i år har inte varit de bästa. Men jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Jag vet att de höga hoppen finns i mig och jag tror att en finalplats är möjlig.

Skulle Sandblom nå finalen, betyder det innebära att hon för första gången tar sig vidare från ett mästerskapskval. När EM avgjordes i Amsterdam för ett år sedan, tog hennes kvaltävling slut på 192 centimeter.

Vid OS i Rio de Janeiro senare samma säsong noterades Sandblom för samma resultat och missade finalen. När det var dags för inomhus-EM i februari rev Sandblom tre gånger på 190 centimeter och fick åka hem.

– Inte kan jag ändå sätta fingret på några konkreta fel jag har gjort vid mästerskapen. Däremot lönar det sig förstås att klara av höjderna på det första försöket, säger hon.

Sent på kvällen

Sandblom åkte till London i måndags och var alltså på plats i god tid inför torsdagens kval. Några extrainsatta träningar kommer hon ändå inte att sätta tid på, utan upplägget är det vanliga.

– Det beror ju förstås också på hur det känns i kroppen. Men det blir lätt joggning och sedan en vanlig tävlingsförberedande träning.

Själva kvalet i sig avgörs strax efter klockan nio på kvällen, lokal tid. Det hör inte till vanligheterna att man hoppar så sent men Sandblom är inte orolig för att det skall påverka.

– Jag har egentligen aldrig tävlingshoppat den här tiden på dygnet tidigare. Inför tävlingen har jag kört några kvällsträningar och delvis har jag fått tänka om beträffande sömnen. Det är ju ingen vits att stiga upp sju på morgonen för det här.

På plats i London är nu de 32 bästa höjdhopparna i världen. Med sitt säsongsbästa på 184 centimeter hör Sandblom till dem som har hoppat lägst i år.

Men enligt henne spelar det inte någon roll.

– När det väl börjar på torsdag står vi alla på samma ställe, då spelar det inte så stor roll vad man har hoppat. Alla som deltar vill vinna och enligt mig aspirerar alla på en finalplats.

Som sig bör är många tuffa namn på plats. Bland annat Ruth Beitia som vann OS-guld i fjol men också silvermedaljören från samma mästerskap, Mirela Demireva.

Också amerikanen Vashati Cunningham deltar med ett säsongsbästa på 199 centimeter.

Hektiskt år

För Sandblom, precis som för många andra av européerna, har det senaste året varit fullspäckat. Det har innehållit ett EM i Nederländerna, ett OS i Brasilien, ett inomhus-EM i Serbien och nu ett VM i London.

Lägg till den stora träningsmängden, de övriga tävlingarna och prestationskraven så förstår man att toppidrott inte är en dans på rosor.

– Det var egentligen först en tid efter OS i som jag förstod hur tungt det hade varit. Med de långa resorna, tidsskillnaderna och allt vad mästerskapen innebar fanns det inte mycket tid till återhämtning, säger Sandblom.

Men hon berättar också att hon inte upplevde det som att hon skulle ha lidit av schemat. Även om det säkert till en viss mån har haft en del i den här säsongens uteblivna resultat.

– Fast riktigt så enkelt är det ändå inte, det är flera småsaker som har spelat in.

Även om fokuset nu ligger på mästerskapet i London, så måste en idrottare alltid tänka på framtiden. Till exempel är det ju dags för ett nytt EM nästa sommar.

– Det är förstås någonting vi måste börja tänka på småningom. När det handlar om den här säsongen så vet jag att Finnkampen blir den sista tävlingen, men visst blir det säkert några hopp förrän det, säger Linda Sandblom.

Mer läsning