Fiskförsäljare på lördagar

Anders Malén säljer på lördagar rökt fisk i sin bod i Hangöby hamn. På vardagar har han sitt ordinarie jobb att sköta. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Anders Malén har gjort sitt intresse till en rolig bisyssla. Hans rökta fisk har blivit en försäljningssuccé som sålt slut båda lördagarna han hållit öppet.

Det rör på sig på fiskfronten i Hangöby hamn. Det är inte bara företaget Njord Nordic i fiskhallen som bidrar till ökad kommers i området, utan också Hangöbon Anders Malén som gillar att fiska på sin lediga tid. Han har nu två lördagar i rad hållit sin fiskebod öppen för försäljning och båda dagarna har all fisk sålt slut på under en timme.

- Det har gått över förväntan, hittills har ingen klagat på fisken. Tvärtom har vi fått beröm för att den rökta siken varit saftig, trots att det är en fisk som lätt blir torr då den röks, säger han.

Egenfångad fisk

Anders Malén har länge fiskat på fritiden. Då han fick veta att en av de större fiskebodarna var till salu kring årsskiftet, beslöt han sig omgående för att köpa den. Det stod klart från början att han skulle idka försäljning i den. Läget - ett stenkast från mattvättplatsen - är ideal, då man lätt kan nå fiskeboden med bil.

- Jag säljer bara sådan fisk som jag själv fångat och rökt. Om det inte kommit någon fångst, finns det heller inget till försäljning, säger han.

Försäljningen sker en gång i veckan på lördagar. Då vintern och kylan gör sin entré blir det försäljningspaus, eftersom staden då stänger av vattnet till bodarna.

- Jag hoppas på att kunna fortsätta sälja fram till november eller kanske till och med december. Om vädret tillåter återupptar jag försäljningen vid påsk, säger han.

Mia Berg-Lundqvist

Mer läsning