Fiskecupen öppnar med en krabba

Win Bergström har fångat en ullhandskrabba. Bild: Privat

Västra Nylands fiskecup har kommit i gång och kan redan stoltsera med ett par fångster.

Västra Nylands fiskecup är i full gång och de första fångsterna har redan registrerats. Hans Damén har fångat en strömming som vägde 650 gram och Win Bergström har fångat en ullhandskrabba.

Den vägde 125 gram.

Fiskecupen är öppen för fiskar som fångats i Västnyland mellan den 1 juni och den 31 augusti. Fiskar av alla slag kan anmälas till cupen. Varje art tävlar i sin egen klass, vikten är avgörande för placeringen. Fiskarna ska vara fångade inom VN:s spridningsområde, i vid bemärkelse, och i första hand med redskap som normalt används av fritidsfiskare.

I cuptabellen får tre fiskar per klass plats samtidigt. Den minsta faller nedåt, kanske ur tabellen, då en större anmäls. I gäddklassen brukar det bli trängsel. För att ge spinnfiskegäddor en chans kan gäddklassen vid behov utökas.

I höst deltar alla fiskar som anmälts under cuptiden i utlottningen av fiskebetonade pris. De fiskare som finns kvar i den slutliga cuptabellen får ett diplom. Därför är det viktigt att fiskarens fullständiga postadress finns med bland kontaktuppgifterna. Fyll i uppgifterna om din fångst på webben. Det gäller att vara exakt med mått och vikt. Ladda också gärna upp en bild på fångsten och fiskaren.

Cuptabellen publiceras en gång i veckan hela sommaren. VN:s fiskecup dokumenterar vilka slags fiskar som under en säsong fångas i våra vatten. Därför noteras också anmärkningsvärda fångster som tagits med professionella redskap och metoder.

Strömming

650 gram. Hans Damén, Ekenäs. Nät i Snappertuna 7.6.

Ullhandskrabba

125 gram. Win Bergström, Ekenäs. Nät i Baggö 2.6.