Fiskecupen har börjat

Fin fångst. August Örnmark har fångat en gädda som vägde nästan fem kilogram. Bild: Privat

VN:s fiskecup har kört i gång och kan redan stoltsera med fem fångster. Cupen håller på hela sommaren.

Fiskecupen har börjat och det har redan fångats stora gäddor. Till exempel har August Örnmark fångat en gädda som vägde 4 890 gram. Men i den första cuptabellen hittas även skärkniv, sutare och braxen.

Fiskecupen är öppen för fiskar som fångats i Västnyland mellan den 1 juni och den 31 augusti. Fiskar av alla slag kan anmälas till cupen. Varje art tävlar i sin egen klass, vikten är avgörande för placeringen. Fiskarna ska vara fångade inom VN:s spridningsområde, i vid bemärkelse, och i första hand med redskap som normalt används av fritidsfiskare.

I cuptabellen får tre fiskar per klass plats samtidigt. Den minsta faller nedåt, kanske ur tabellen, då en större anmäls. I gäddklassen brukar det bli trängsel. För att ge spinnfiskegäddor en chans kan gäddklassen vid behov utökas.

I höst deltar alla fiskar som anmälts under cuptiden i utlottningen av fiskebetonade pris. De fiskare som finns kvar i den slutliga cuptabellen får ett diplom. Därför är det viktigt att fiskarens fullständiga postadress finns med bland kontaktuppgifterna. Fyll i uppgifterna om din fångst på Västis webbsida. Det gäller att vara exakt med mått och vikt. Ladda också gärna upp en bild på fångsten och fiskaren.

Cuptabellen publiceras en gång i veckan hela sommaren. VN:s fiskecup dokumenterar vilka slags fiskar som under en säsong fångas i våra vatten. Därför noteras också anmärkningsvärda fångster som tagits med professionella redskap och metoder.

Braxen: 1) 1 140 gram. Carl Holmberg, Karis. Nät i Svartån den 15.6.

Gädda: 1) 4 890 gram. August Örnmark, Tenala. Kastspö i Ovanmlamträsket 17.6. 2) 4 450 gram. Carl Holmberg, Karis. Nät i Svartån 6.6.

Skärkniv: 1) 685 gram. Roland Lindholm, Ekenäs. Nät i Pojoviken 19.6.

Sutare: 1) 2 620 gram. Carl Holmberg, Karis. Nät i Svartån 15.6.

Mer läsning