Fiskarsbo årets unga designer

Bild: Katja Hagelstam

Snickaren Antrei Hartikainen har valts till årets unga designer.

Enligt prismotiveringen kombinerar Hartikainen i sin produktion traditionell snickerikonst och finsk träbehandling med modern design. Snickarmästaren som bor i Fiskars har egen småskalig serieproduktion och samarbetar med andra formgivare och företag. Han drar inga strikta gränser mellan konst och bruksföremål. Han har ett eget formspråk, som gör gör att hans produktion skiljer sig från andras.

Antrei Hartikainens trämöbler och små föremål har fått mycket uppmärksamhet både i Finland och utomlands. Han gör också unika arbeten som kombinerar konst och design.

– En unik del som görs med hantverksmetoder hämtar en intressant spänning i en produkt eller ett verk som annars kan kopieras. Sådana här arbeten, som ligger i gränslandet mellan konst och design, gör jag i små serier för att både hantverk och maskinarbete är möjligt att göra i serie på ett vettigt sätt. Att utveckla sådana här arbeten intresserar mig speciellt mycket, säger Hartikainen.

Utmärkelsen Årets unga designer har delats ut sedan år 2000 av Design Forum Finland. I år hör det för första gången en residensperiod i Paris till priset. Antrei Hartikainen blir den första konstnären i Finlands Frankrikeinstituts residensprogram Pariisin Studiot.