Fiskars bjuder på antikt med loppmarknadsstämning

MARKNADSVETERAN. Amanda Kääriäinen har varit med på marknaden i hela sitt liv. På senare år har hon sålt festliga antikprylar via det egna företaget. Bild: Jannica Luoto

Knivarna är till för att ätas med och sofforna för att sittas i. – Hemmet ska inte vara som ett sterilt museum, säger Risto Muuri. Under veckoslutet ordnas antikmarknader såväl i Fiskars som i Billnäs.

– Vild, kaotisk.

Så beskriver Risto Muuri, ordförande för arrangörsföreningen Fiskars antikdagar, stämningen femton minuter innan öppningsdags.

Försäljarna sätter ännu i ordning i den gamla knivfabriken. Snart öppnas dörrarna och de hundratals antikentusiaster som väntar utanför får kasta sig över det handplockade sortimentet av över åttio försäljare.

Keramiska flugsvampar från ett dödsbo på Bulevarden i Helsingfors dateras till fyrtiotalet. Bredvid dem tyska art déco-plattor med havsmotiv, placerade på ett jugendbord med tillhörande möblemang. Och det här bara i Muuris stånd.

Ett keramiskt 40-talsbord av Arabia-profilen, keramikern Birger Kaipiainen kostar 4 500 euro – men det är ingen idé att börja leta efter det på marknaden, om Muuri gissar rätt har bordet redan blivit sålt när du läser det här, det saftiga priset till trots.

– Oftast går det att pruta, säger Risto Muuri.

Antikhandlaren aldrig färdig

– Jag har alltid samlat på mystiska saker.

I Risto Muuris stånd på antikdagarna i Fiskars härskar ett marintema, men annars är helheten en mix av historier och tidevarv. Antikhandlaren ropade redan tre år gammal in gamla verktyg på aktioner han besökte med sin mamma. Sedan har intresset för gamla prylar bara fördjupats – en antikhandlare är aldrig färdig.

Det som står utställt är resultatet av timmar av otaliga hantverkares slit – möblerna går sällan att sälja i det skick de köps in.

– De luktar tobak, de är gula och hemska och måste rustas upp. Det syns på prislappen.

På Antikdagarna vill Muuri fokusera på seriösa handlare med lång erfarenhet, och gärna med ett varierande urval produkter.

– De vet vad de gör och står för vad de säljer.

En av dem som vet vad de gör är Amanda Kääriäinen som har sitt stånd utanför knivfabriken. Hon besökte antikmarknaden för första gången år 1991, då ännu i mammas mage, och har aldrig missat en sedan dess. Först var hon med tack vare sin pappas antikaffär, numera driver hon sitt eget företag som fokuserar på vintage och antik till festliga tillställningar.

Kääriäinen åker flera gånger om året på resor i jakt på nya föremål att sälja. Oftast bär det av till Frankrike, England eller Estland. I Frankrike håller hon bland annat utkik efter champagnekylare, ett objekt alltför få enligt handlaren har där hemma.

– Alla borde ha åtminstone två kylare, en för fest och en för picknick, säger hon, halvt på lek.

Anrik marknad

En flytt till den stora träbyggnaden Puimala blev inte av i år, och marknaden finns för åttonde året i knivfabriken. Kontrasten mellan den moderna 70–talsbyggnaden och de gamla sakerna är påtaglig. Med start år 1981 var antikdagarna först inhysta i andra lokaler för att flytta till Billnäs i slutet av 90–talet. 2010 bar det av tillbaka till Fiskars, och Billnäs har numera sin egen marknad.

På en annan mässa kanske Risto Muuri presenterar bara det vassaste och finaste han har, men på marknaden i Fiskars stressar han inte över att få allting att gå åt.

– Här satsar vi på antik med ett lättare urval, antik med loppmarknadskänsla.

Nya generationer av besökare är på jakt efter en personlig mix av design, glas, armatur och möbler. Antikt blandas med Ikea, så också hemma hos antikhandlaren själv.

– Hemmet ska inte vara som ett sterilt museum.

Knivarna är till för att ätas med, sofforna till för att sittas på.

Från många håll i landet

Och så öppnar dörrarna. Människor strömmar in med ett förväntansfullt sorl. På bortre sidan av hallen är köpslagningen i full gång. Eeva Lampinen prutar på ett halsband med pärlor i turkost och guldpläterat silver. Hon har liksom många andra tagit bussen från Helsingfors, men besökarna kommer från många håll.

– Många kommer bland annat från Salo och Åbo, säger Liisa Rissanen som säljer sina handgjorda smycken.

Rissanen har varit med från början och vet från besökarna vill ha. Hon visar upp en burk Hangö Lakrits som en gång innehållit laksitspipor. Såväl innehållet som motivet på burken är i dag politiskt inkorrekt, men så var det inte på 40– och 50–talen.

Fiskars Antikdagar och Billnäs traditions– och antikdagar pågår samtidigt, 6–9.7 kl. 10–17 i Fiskars gamla knivfabrik och i Billnäs på ridskolans område. Inträdet till Fiskars är 10 euro och till Billnäs gratis.

Mer läsning