Finstämd vårkonsert med många körer

Många röster. Under Cajornas vårkonsert medverkade barnkören Secondo och Ekenäs ungdomskör under ledning av Monica Henriksson. Bild: Danne Lindholm

Att kombinnera körer med sångare i olika åldrar är en rikedom. Cajornas samarbete med Monica Henrikssons barn- och ungdomskörer gav mersmak.

Konsert: Sagodrömmar. Blandade kören Cajorna, dirigent Sara Selenius. Medverkande: barnkören Secondo och Ekenäs ungdomskör, dirigent Monica Henriksson.Tid: Fredagen den 4 maj klockan 18. Plats: Ekenäs församlingshem.

I en till sista plats utsåld sal ställde hela den blandade kören Cajorna upp sig på podiet för att inleda den finstämda resan från "fridfull kväll till vacker soluppgång". Karin Schönberg fungerade som ciceron i sommarnatten. Hon varvade de kända och mindre kända favoriterna med finstämda, varmt lyriska och tankeväckande små repliker. Ett lyckat koncept.

Inledningsvis fick vi njuta av Trollmors vaggsång i tre olika versioner: Barnkören Secondo inledde och solot i första versionen sjöngs fint av Minea Korenius. Sedan stämde Cajorna i en flerstämmig version av trolltemat. Nu var det madrigaltongångar. Även en tredje version, nu i wienklassiska tongångar på samma tema följde – roligt. I aftonens mystiska dunkel blev sagornas figurer levande.

Följande sång är den av alla Finlands barn kända och älskade Unihiekka i Teddy Granroths arrangemang från den animerade TV-serien och långköraren med John Blund. Om jag inte helt misstog mig tyckte jag mig se skymten av självaste John Blund komma på besök...

Glimmande kända pärlor

Den nattliga resan fortsatte med Tom Gardbergs Natthamn. Fina klanger från körens manssångare. Sommarnattens kärleksfulla fulländning blev förstås Evert Taubes älskade Nocturne. Ungdomskören sjöng med fräsch och ljus klang den svenska folkmelodin Vårvindar friska. En stor eloge till ungdomarna och deras ledare Monica Henriksson för att de sjöng utantill. Ungdomarna sjöng även stämningsfullt en walesisk folksång, Förortsnatt till Lennart Hellsings text.

De blå tonerna klingade skönt i Beppe Wolgers känsliga Sakta går vi genom stan. Här bjöd Lina-Lotta Lundström på ett övertygande solo.

Som final på första avdelningen ställde sig alla sångare runt hela publiken och önskade god natt i Goodnight Sweetheart, ett fint arrangemang av körens dirigent Sara Selenius.

Den musikaliska mångsysslaren Sara Selenius tillträdde som dirigent för Cajorna hösten 2017 och i successionen av många dirigenter kan konstateras att hon har en fin gnista och mycket ge kören även när det gäller ny repertoar. Avdelning två inleddes av Jonas Gardells sång Aldrig skall jag sluta älska dig. Kören sjöng med stor klang.

En kvartett av damkorister sjöng vackert och inlevelsefullt sången Time will be av Jonathan Lutz. Vilken tur att han fanns bland publiken och fick njuta av ett fint utförande av denna sin pärla. Som nästsista nummer, fick publiken njuta av Vilken underbar värld av Weiss/Douglas till Bo-Göran Edlings text. Jonathan Lutz arrangemang tilltalade.

Avslutande numret En enda jord av Håkan Elmqvist knöt fint samman hela konsertens tema och underströk musikens förmåga att förena och inge hopp i en värld fylld av hotbilder.

Cajornas konsert var en tilltalande och fungerande helhet med skön musik och mycket sångarglädje. Det som bra körsång skall bestå av. Att dessutom kombinera barn- och ungdomskör i ålderssamarbete med en vuxenkör är en rikedom och att tänka framåt.

Mer läsning