Finlands största arbetslöshetskassa: Lägsta andelen arbetslösa under hela pandemitiden

Det finns ett sug på arbetsmarknaden, men också ett matchningsproblem. Det konstaterar den allmänna arbetslöshetskassan YTK. Bild: Pixabay

Den allmänna arbetslöshetskassan YTK noterar ljusare tider på arbetsmarknaden, inte minst bland 56-68-åringarna. Men den åldersgruppen uppvisar ändå de klart högsta arbetslöshetssiffrorna.

Finlands största arbetslöshetskassa YTK, med drygt en halv miljon medlemmar, meddelar att arbetslöshetsgraden bland kassans medlemmar nu är den lägsta under hela coronaepidemin.

I oktober var nämligen 6,4 procent av YTK:s medlemmar arbetslösa, uppger kassan.

Det ska jämföras med 7,1 procent i september i år och 8,5 procent i oktober i fjol.

Paula Virri, tillfällig chef för YTK, konstaterar att öppningen av samhället har skapat ett sug på arbetsmarknaden, med fler lediga jobb än under de senaste två åren.

Virri säger att matchningsproblemet, där arbetskraften och dess kompetens inte möter arbetsgivarnas behov, nu verkar vara det stora hotet mot ökad sysselsättning.

Bra och dåligt för 56-plussarna

YTK uppger att den minskande arbetslösheten märks i alla former av arbetslöshet. Mest märks den i ett minskat antal permitterade.

Arbetslösheten har minskat snabbast bland 56–68-åringarna: från 14,1 procent i september till 12,9 procent i oktober. Men de är fortfarande den åldersgrupp med den klart högsta andelen arbetslösa.

Av de 31–55 år gamla YTK-medlemmarna var 5,3 procent arbetslösa i oktober.

Bland 17–30-åringarna var endast 4,3 procent arbetslösa.