Finlands coronaincidens är 196

Åland har landets lägsta incidens, endast 10. Bild: SPT

Vaccinationsgraden är under 80 procent i fyra sjukvårdsdistrikt.

Coronaincidensen fortsätter att öka, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd (THL). Finlands incidens, alltså antalet smittade per 100 000 personer de senaste två veckorna, är nu 196. De två föregående veckorna var motsvarande siffra 140.

Mellersta Österbotten har landets högsta incidens, 314. I Nyland är siffran 264, i Egentliga Finland 219 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 114.

Åland har landets lägsta incidens, endast 10.

Antalet coronapatienter har också ökat. Siffrorna uppdateras på måndagar, onsdagar och fredagar och de senaste siffrorna är från måndagen. Sammanlagt 293 patienter vårdas på sjukhus på grund av covid-19, och det är 34 fler än i fredags. Enligt institutet får 36 av patienterna intensivvård.

På tisdagen rapporterades sammanlagt 937 nya coronafall.

Vaccinationsgraden har nått 80 procent i största delen av landet. Norra Österbotten, Södra Österbotten, Satakunta och Päijänne-Tavastland ligger fortfarande under 80 procent.

Enligt tisdagens siffror har 86,1 procent av finländarna över tolv år fått en dos vaccin, 80,5 procent har fått två och 2,8 har fått tre doser.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar coronasiffror utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

Institutets siffror kan skilja sig från sjukvårdsdistriktens siffror.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.