Finländarna bland de mest positiva till coronavaccinet i Europa – över 80 procent villiga att vaccinera sig

Av 32 länder placerar sig finländarna på 10:e plats i fråga om de kommer att låta vaccinera sig eller troligen kommer att vaccinera sig med coronavaccinet. Bild: Satakunta sjukvårdsdistrikt/SPT

Av de europeiska länderna är danskarna mest villiga att ta coronavaccinet. Finländarna kommer på andra plats.

Det är Taloustutkimus och ett internationellt nätverk av opinionsundersökningsföretag som har undersökt attityderna till coronavaccinet i 32 länder, uppger Yle Uutiset. 81 procent av finländarna uppger att de kommer att låta vaccinera sig eller troligen kommer att vaccinera sig. Det placerar Finland på en 10:e plats i undersökningen.

Listan toppas av Vietnam (98 procent), Indien och Kina (båda 91 procent). Minst benägen att vaccinera sig är man i Serbien (38 procent), Kroatien (41 procent) och Frankrike (44 procent).

Bland de europeiska länderna toppas listan av Danmark (87 procent) och därefter kommer Finland. Som europeisk jämförelse kan nämnas Storbritannien (också 81 procent), Italien (70 procent) och Tyskland (65 procent).

Undersökningen gjordes i november-december. Cirka 27 000 personer deltog, av vilka 651 finländare.Felmarginalen är 3,5 procentenheter i vardera riktningen.

Mer läsning