Fin seger för EIF

Etchu Tabe visade med sina två mål vägen för EIF mot Hokas akademi. Bild: Thomas Sundström

Ekenäs IF fortsätter leverera i fotbollscupen. Tisdagens hemmamatch i Karis mot Honkas akademi slutade i en klar 3–0-seger och EIF är nu nära att ta sig vidare från gruppspelet.

I ett kylslaget Karis gick man till paus vid ställningen 0-0. Så långt hade Honkas akademi haft den klart bästa chansen, plus att EIF ännu fick Atte Sihvonen utvisad kort före paus.

Men trots att EIF spelade med en man mindre på plan var man klart bättre i andra halvlek. Etchu Tabe gjorde omgående 1–0 på passning av Zacharias Ekström och i mitten av halvleken ökade Tabe på till 2–0 på ett liknande sätt.

Matchen slutade 3–0 sedan Riku Selander kommit fri i slutminuten. Hans avslutning var elegant.

– Vi får vara nöjda med resultatet. Det var svåra förhållanden i dag och vi hade dessutom resan till Åland och fredagens match mot IFK Mariehamn i benen, sade EIF-tränaren Gabri Garcia Xatart.

Chansen finns

Segern var den tredje i följd för EIF och man nu har goda chanser att sig vidare till det fortsatta cupspelet. Den sista matchen spelar man på lördag i Åbo mot TPS.

– Det skulle var roligt att gå vidare, men programmet är tätt. Vi spelar tre matcher på en dryg vecka och det finns inte mycket tid att göra något, sade Garcia.

Men oberoende ser det lovande ut, speciellt som EIF har en fin målskillnad. Efter förlusten mot Inter i den första cupmatchen har EIF-tåget rullat på och Gabri Garcia Xatart har fått en bra start på sitt jobb i EIF

– Jag lär känna spelarna hela tiden och de lär känna mig. Samtidigt är det svårt att spela fotboll i de här förhållandena, jag förstod kanske inte riktigt att vintern i Finland kunde vara sådan här, sade Barcelonabon Garcia med ett leende.

Bra målvakt

De tuffa yttra förutsättningarna till trots bjöd matchen mot Honka också på en hel del positiva signaler. Ville Sevón spelade bra matchen igenom och i anfallet var Etchu Tabe effektiv.

– Etchu gör dessutom mycket jobb i det tysta för laget, sade Garcia.

I målet fick Mehdi El Moutacin chansen för andra matchen i rad och höll också nollan för andra matchen i följd. På lördagen är det sedan Jonathan Jänttis tur att stå i målet igen.

– Det är tanken, sade Garcia på tisdagen i Karis.

EIF–Honkas akademi 3–0 (0–0)

EIF: Mehdi El Moutacim; Viktor Limnell (45. Zacharias Ekström), Joel Akpini, Chakib Hocine, Ville Sevón; William Lindqvist, Atte Sihvonen, Riku Selander; Hans Honkasalo (45. Jacob Bushue), Akseli Ollila, Etchu Tabe (78. Boubacar KInda).