Fin seger för EIF på Åland

Johan Estlander spelade fulla 90 minuter mot IFK Mariehamn och gjorde det bra. EIF tog en fin seger med 1–0 på fredagen. Bild: Thomas Sundström

Ekenäs IF:s fotbollslag tog en fin seger i cupen på fredagen. På Åland vann div. 1-laget EIF över ligalaget IFK Mariehamn med 1–0.

Matchen mellan EIF och IFK flyttades nu till Åland då planen i Ekenäs inte var spelduglig. EIF vann ändå en jämn match sedan Viktor Limnell gjort matchens enda mål i mitten av andra halvlek.

– Målet var dessutom riktigt snyggt. Viktor har ett bra skott och vi fick en frispark som han skruvade in i mål via stolpen, berättar Jens Mattfolk från EIF:s tränarstab.

I övrigt var matchen jämn. Båda lagen hade vissa lägen, men 1–0 stod sig.

– IFK hade en nick i ribban i första halvlek, men nog hade vi också några chanser. Försvaret höll och det som gläder oss var att vi kunde spela upp oss i banan, säger Mattfolk.

Bra match

I EIF:s mål fick unga Mehdi El Moutacim chansen och höll nollan. Positivt var också att Johan Estlander nu kunde spela 90 minuter.

– Han började som ytterback, men gick i andra halvlek in i mittförsvaret och klarade sig bra. Vi kommer dock att matcha honom försiktigt, säger Mattfolk.

Också unga Jakob Gottberg fick chansen i slutet av matchen. Mittfältstrion Atte Sihvonen, Jacob Bushue och Riku Selander stod för en bra insats mot ett tufft motstånd.

– Det är tre spelare som jobbbar väldigt hårt och de är besvärliga att möta med sin fina fysik, säger Mattfolk.

Intressant läge

För EIF var segern viktig. Att vinna borta – även om det på papperet var EIF:s hemmamatch – över ett ligalag är meriterande.

– Nog finns det förstås saker som vi skall ta oss med härifrån, men samtidigt är både vi och IFK ännu är inte klara med arbetet på något sätt. Oberoende kan vi dock vara nöjda med det vi gjorde i dag, säger Mattfolk.

Samtidigt förstärkte EIF sina chanser att ta sig vidare i cupen. Nästa match spelas redan på tisdagen hemma mot Honkas akademi.

– I nuläget räknar vi med att vi kan spela den på centrumplan och börjar ladda för den matchen nu. Vårt mål har hela tiden varit att gå vidare från gruppen och det jobbar vi för, säger Jens Mattfolk.

EIF–IFK Mariehamn 1–0 (0–0)

EIF: Mehdi El Moutacim; Viktor Limnell, Joel Akpini (45. Ville Sevón), Chakib Hocine , Johan Estlander; Atte Sihvonen, Jacob Bushue, Riku Selander, Vili Nyström (77. Hans Honkasalo), Akseli Ollila (88. Jakob Gottberg), Etchu Tabe.