Fin premiär av BK-46

Jubel. Matias Astrada gjorde två mål mot KäPa, här firar spelarna en av fullträffarna. Bild: Jesper Sundström

Nykomponerade BK-46 från Karis tog en välförtjänt och välkommen premiärseger i fotbollens division 2, zon B, då laget i lördagens hemmamatch slog gästande Käpylän Pallo från Helsingfors med 2-0 (0-0).

Segern var imponerande med tanke på hur sent lagbygget blivit klart. Nu såg hela försvaret samspelt ut och gästerna hade mycket svårt att skapa riktigt brännheta chanser. Framåt gick det också helt hyfsat och tack vare två snygga mål av Matias Astrada stannade poängen i Karis.

– En premiär är alltid en premiär och trots att jag varit med ett tag nu, har jag varit spänd av förväntan hela veckan. Under de senaste veckorna har laget vuxit fram och det hela ser bra ut. Vi trivs med varandra och då alla satsade på sin egen uppgift idag, tog vi en viktig första seger, säger matchhjälten Matias Astrada.

Bra underhållning

Premiärer brukar präglas av nervöst spel, men denna gång fick publiken se bra fotboll. De riktigt heta målchanserna kanske inte var så många, men det blev många tuffa närkamper av två lag som bägge var taggade.

Första halvleken slutade 0-0, men redan i 7:e minuten var BK:s kapten Mergim Bushi nära att öppna målkontot då han avslutade ett mönsteranfall med ett stolpskott. Gästerna var på inget sätt chanslösa och speciellt imponerade tekniske och rörlige anfallaren Yassin Adam. Men hemmaförsvaret och målvakten Tom Grönroos spelade helt felfritt.

Två snabba mål avgör

I början av andra halvleken etablerade BK ett tryck då speciellt mittfältaren Okodugha Sunday piskade sitt manskap framåt. I 56:e minuten stod Italo för en mästerlig framspelning till Matias Astrada som snyggt sköt in 1-0 i bakre hörnet.

– Jag fick en härlig passning av Italo och då gästernas mittback inte steg emot mig, utan väntade sig ett inlägg, var jag mer eller mindre tvungen att skjuta själv och den här gången lyckades skottet perfekt, berättar Matias Astrada.

10 minuter senare stod Mergim Bushi för en lika snygg frispelning och den här gången rundade Astrada målvakten och rullade enkelt in 2-0.

Mot slutet försökte KäPa etablera en press genom några offensiva byten, men egentligen höll BK nollan ganska enkelt.

Intressant lag på gång

Bara BK blir mer samspelt och bara truppen får vara skadefri, blir laget säkert svårslaget. Försvarslinjen Otto Hirvonen – Cherif Ndiaye – Tyler David – Teemu Lammi var mycket bra och en spelare som Tyler David kan bli en riktig jätte i fortsättningen. Han gjorde inte ett enda misstag i matchen och det samma gäller egna målvaktstalangen Tom Grönroos.

Han behövde inte stå för några hjältedåd, men tog allt han skulle och agerade dessutom inom hela straffområdet. Framåt spelade alla jämnstarkt, men mittfältsduon Okodugha Sunday – Faraz Ahadi kommer man helt uppenbart att ha mycket glädje av. Sundays uppgift som defensiv mittfältare var imponerande och med sin stora rutin, dirigerade han också spelet i stor skala.

Lättad tränare

Efter slutsignalen var BK-tränaren Babatunde Wusu givetvis lättad och glad:

– Jag är mycket stolt över mitt lag och över det sätt som vi genomförde matchen på. Vi koncentrerade oss på att spela enkelt och riskfritt och det är väl det enda kloka med tanke på att vi är långt ifrån samspelta.

– Jag vill speciellt nämna målvakten Tom Grönroos, för det är en egen produkt som fick hålla nollan i premiären och som fick gott om självförtroende inför fortsättningen. Vi tar en match i taget och däför har jag inte ännu funderat speciellt långt framåt. Men visst lättar denna seger inför fortsättningen, analyserar Babatunde Wusu.

BK-46-KäPa 2–0 (0–0)

BK-46: Tom Grönroos – Otto Hirvonen, Cherif Ndiaye, Tyler David, Teemu Lammi – Johannes Saarinen, Okodugha Sunday, Faraz Ahadi, Mergim Bushi (78. Stephen Obeng) – Italo (89. Egzon Avdi), Matias Astrada