Filmer lyser upp höstmörkret i Hangö

Framtidsvision. Nyland år 3 000 är temat för filmen Själsvävare som visas under Hangö filmfestival. Bild:

Hangö filmfestival är tillbaka i staden för nittonde gången. Filmfestivalen som vuxit sig större för varje år lockar filmfantaster från hela Finland.

Filmfestivalen är föreningen Olympias vänners årliga storsatsning. Tjugo filmer och en drös kortfilmer visas runtom i Hangö under festivalen den 19–22 oktober. Föreningen som varit aktiv i 30 år har som syfte att stödja och utveckla filmens ställning, samt biografens verksamhetsförutsättningar i Hangö.

– Filmfestivalen har vuxit år för år och lockar publik från hela Nyland och till och med längre ifrån, säger festivalens producent Kristian Åberg.

Målet för årets filmfestival var att få ihop ett program som är mångsidigt, spännande, färgglatt och internationellt.

– Vi har lyckats bra med det här. Vi låter framför allt filmerna tala för sig.

Åberg berättar att filmerna på årets Hangö fotofestival beskriver de stora känslorna: vänskap, lögner, tillit, svek och förlåtelse.

– Det handlar om konsten att ställa upp, lyssna och stödja. Vi har klassiska teman i form av thriller, kärleksdrama, komedi och dokumentärer på festivalen. Vi har framställt ett bra urval av årets viktigaste filmer.

Internationellt och lokalt på duken

Syftet är som tidigare år bland annat att presentera vinnarna i Cannes 2017 och 2016, samt Berlinalen 2017. Producent Åberg säger att det i år känns att festivalen kan erbjuda tittarna ett ovanligt bra urval av såväl små som stora filmupplevelser.

– Det finns filmer för alla. Några exempel är den svenska komedin The Square som belyser hur den ökade själviskheten förstör vårt sociala liv och det norska dramat Kongens nej, en film om de dramatiska dagarna i Norge under andra världskriget.

Även lokala filmer är att vänta. I programmet ingår två färska dokumentärer om livet i Hangö: Tulluddens berättelser, samt visioner för stadens ekonomiska och kulturella framtid i form av Hangö forever. Under festivalen visas också kortfilmen Själsvävare av Jukka Eronen. Den har tagit åtta år att göra och är en sci-fi film om hur Nyland ser ut år 3 000.

Besökarna kan förvänta sig en mångsidig och nöjsam upplevelse som kan diskuteras med vänner hemma eller i någon av stadens barer eller pubar efter föreställningarna.

– Vi hoppas att Hangöborna och filmvänner runtom i södra Finland hittar oss och att vi tillsammans kan fira filmens fest, säger Kristian Åberg.

Vad gör Hangö filmfestival unik?

– Filmdukens magi belyser höstens mörka dagar och stämningen är egendomlig. Vi har ett bra, men inte för stort, urval av intressanta filmer i en filmstad med traditioner. Kino Olympia erbjuder en nostalgisk miljö med modern teknisk utrustning, avslutar Åberg.

Mer läsning