Fest med Arne för alla hjärtan

Fart och fläng. Publiken i Bromarv skolas gymnastiksal var med på noterna då Arne Alligator sjöng om äventyr i djupaste djungeln. Bild: Johanna Lemström

I fredags firades alla hjärtans dag i Bromarv med en konsert med Arne Alligator i byskolans gymnastiksal. Sången klingade högt och skratten studsade mellan väggarna.

Firandet av alla hjärtans dag den 14 februari är ingen ny tradition, om någon trodde det, utan det har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i England och Frankrike.

Därför kallas dagen ibland också för Valentindagen eller Sankt Valentins dag. I år infaller den hjärtliga dagen i dag söndag, men redan i fredags firades dagen i Bromarv daghem och Bromarv skola.

Fest hör till

I skolans gymnastiksal hade såväl skol- som daghemsbarn och föräldrar och mor- och farföräldrar samlats för att njuta av Arne Alligator.

– Vi ansökte om och fick bidrag från Sparbanksstiftelsen i Bromarv för att kunna bjuda på den här konserten, säger Pamela Wikström från byns daghem.

Till traditionen hör nämligen att Bromarv daghem, eller Björnbo som daghemmet också kallas, brukar fira alla hjärtans dag med en fest.

– Men daghemsbarnen vi har nu är så pass små så det hade varit vi i personalen som hade fått uppträda ... så därför sökte vi sponsorering för festen.

Och utan sponsorering hade det inte gått, det är hon övertygad om eftersom stadens resurser är knappa.

Äkta vänskap håller

Då Pamela Wikström får frågan hurdan en riktig vän är funderar hon en stund.

– En vän är pålitlig, en som ställer upp oberoende när man ringer. Med kärlek är det nästan samma sak.

Hennes kollega Carola Lundström håller med och tillägger:

– Vänskap bygger på trygghet och på att du kan vara dig själv. Vänskap och kärlek går hand i hand, den du håller kär gör du vad som helst för.

– Tillsammans med en äkta vän kan man vara sig själv, man kan lita på att vänskapen aldrig tar slut. Även om man inte skulle ses på några år så är allt som förr då man väl ses igen. Det är ganska lika med kärlek, men litet mer. Man blir varm i kroppen, pirrig, säger kollegan Solveig Foti.

"Man gifter sig"

5-åringarna Madicken Nordberg och Astor Hommas är också på det klara med vad kärlek är:

– Det betyder att man gifter sig, om man är kär, säger Madicken Nordberg.

– Mm, att man tycker om varandra, säger Astor Hommas.

Hur vet man att två personer är kära i varandra då?

– Man ser om de tycker om varandra, säger Astor Hommas.

Lina Lindholm som jobbar som assistent säger att en god vän är en som är ärlig och omtänksam och alltid finns där för en.

– Kärlek visas bäst med små vardagliga gester. Det gäller också för vänskap.

När kände du av verklig vänskap senast?

– Det var nog när jag gick en helt vanlig promenad med en vän och fick prata om allt möjligt, säger Lina Lindholm.

Mer läsning