Femtonde Rohit kommer tungt lastad

Jan Sundberg marknadsför gärna tidningen Rohit i Västnyland eftersom de gamla spåren av samröre mellan skärgårdsborna tycks sitta kvar. Bild: Kristoffer Nöjd

Den femtonde årgången av Hitis skärgårds egen tidning Rohit har utkommit. Även detta år tar sig havets sammanlänkande kraft uttryck i västnyländska nedslag.

– Det finns faktisk större intresse för tidningen i Västnyland än i Pargas-Åbo, säger tidningens mångårige chefredaktör Jan Sundberg.

Kopplingen mellan den åboländska och västnyländska skärgården var stark då sjövägen var den snabbaste vägen men en samhörighet finns fortfarande: Tankegångarna är desamma eftersom det är fråga om motsvarande områden.

Tidningens tema är social- och hälsovård förr och nu.

– Mycket har blivit bättre. Men den del av vården som finns i gränsmarken mellan social- och hälsovård hamnar i gråzonen. Detta sköttes bättre förr. Kommunalt anställda barnmorskor och hälsosystrar bodde ute på öarna och var i beredskap dygnet runt, säger Sundberg.

Tidningen behandlar också simundervisningens intressanta historia och marthornas viktiga roll i denna.

– Det var faktiskt inga pojkar med i simundervisningen när det begav sig.

Kurt i Kapellhamnen

Ett intressant personporträtt står den över 90-åriga Hangöbon Kurt Nyqvist i Kapellhamnen för. Han berättar om sitt liv ombord på jakten Eugenia, den ursprungliga utgåvan.

Nyqvist mönstrade på redan som 14-åring under skepparen och ägaren Oskar Gustavssons vakande öga.

Nyqvist berättar detaljrikt och roande om de ibland konstiga rutinerna och om det hårda arbetet ombord på Eugenia som bland annat fraktade sten och ved längs hela sydkusten.

Rohit gör också ett strandhugg på Jussarö genom en intervju med Hitisbon Sune Ljunqvist som jobbade på Jussarö i flera omgångar.

Den 64-sidiga Rohit har tryckts i 1 500 exemplar. Den finns att köpa bland annat Tias Bok i Hangö och Kungsbokhandeln i Ekenäs.

Överskottet från försäljningen går till stipendier i skärgårdsskolorna och till i olika projekt i byarna.