Feminism lockade på Bokkalaset

Smockfullt. Författare Märta Tikkanen och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström fyllde aulan i Ekenäs bibliotek. Bild: Anna Björkqvist

Evenemang Författarna Märta Tikkanen och Ebba Witt-Brattström inspirerade på Bokkalaset med en dialog om 70-talslitteraturens återkomst, kvinnor och att skriva böcker i en dammig tid.

Aulan i bibliotekets nedre våning är full av människor. Så full att en del redan har hunnit sätta sig ner i trappan medan andra står lutade mot det väggutrymme som ännu finns att tillgå. Ung som gammal har kommit för att lyssna på den dialog som snart ska ske mellan de två författarna, de två feministerna. Om litteraturen och sjuttiotalet, om dess vänsteruppror och om kvinnorörelser. Om en tid då Märta Tikkanens författarskap fick sin början.

– Man kan säga att Märta personifierar den litterära boomen. Vad fick dig att göra det, frågar Ebba Witt-Brattström.

– Det gick inte längre att hålla tyst. Det handlade inte om att rädda världen utan om att jag måste få ut det, annars dör jag, svarar en lugn Tikkanen.

Samtalet handlar om kärlekens saga och kris, om Märta Tikkanens böcker och kanske då främst "Århundradets kärlekssaga" från 70-talet och Ebba Witt-Brattströms "Århundradets kärlekskrig". Det handlar också om de ögonbryn som höjdes då Tikkanens succéroman "Män kan inte våldtas" skulle ges ut.

– På förlaget frågade man om det här blir till mitt förfång. Boken hade ju en så ryslig titel och det knallröda omslaget, säger Tikkanen

Hon förväntades också tänka på vad grannar och släktingar skulle säga.

70-talet tillbaka

Den tillbakablick som samtalet inleds med återkommer ständigt. Witt-Brattström och Tikkanen avhandlar det stigande intresset för att åter läsa om vardagligheter.

– På 80 och 90-talet ville man läsa om outsiders. På 70-talet om vardagen i kvinnors och också mäns liv, säger Witt-Brattström.

Publiken nickar gillande. En av dem är besökaren Nina Nyman som hoppas att 70-tals litteraturen har ett uppsving.

– Det är bra att den får mer plats i litteraturbranschen, säger hon.

Det här är första gången för i år som Nyman deltar i Bokkalaset. I morgon kommer hon också att vara på plats. Då kommer hon att hålla i trådarna för det program som den feministiska tidsskriften Astra ordnar.

Stark igenkänningsfaktor

Både Witt-Brattströms och Tikkanens bok handlar om äktenskapet och det som döljer sig bakom fasaden. Ämnen som genom tiderna alltid har kunnat relateras till.

– "Tack för att du skrev om mitt äktenskap, men hur visste du?". Det är många som har sagt att de känner igen sig i våra böcker. Jag kan tycka också att det är ledsamt, att inget har ändrats, säger Witt-Brattström.

Publiken nickar. Diskussionen fortsätter in på kvinnors roll i samhället och hur välståndet bromsas upp innan de 45 minuterna har runnit ut. Budskapet är ändå klart. Den feministiska kamp de engagerat sig i är ännu inte över.

Mer läsning