Fem pris delas ut på en gång

Pristagare. Årets kulturpris gick i fjol till Jonathan Lutz. Bild: Lina Enlund

Raseborg stads satsar på en gemensam prisutdelning för sina olika pris. Vinnarna utses via omröstningar.

Staden delar årligen ut en rad olika pris. Det gör man också för 2017, men nu sker det i ny tappning då man delar ut fem pris samtidigt.

Priserna delas ut den 15 februari och då premieras årets idrottare, årets kulturpris, årets ungdomspris, samt priset som årets raseborgare. Därtill delar staden ut ett nytt miljöpris.

– Det handlar mycket om att öka gemenskapen inom Raseborg. Tidigare har alla haft sina ceremonier och det har kanske inte alltid varit så stort. Nu är det fem priser som uppmärksammas på en gång, säger stadens utvecklingschef Fredrika Åkerö.

– Vi börjar ganska försiktigt och ser hur vi kan bygga ut det. Vi talar alltså inte om någon gala, utan något i mindre skala, säger Åkerö.

Folket skall tala

Alla fem pris utses nu via omröstningar där invånarna får delta, i första hand på nätet. Tre kandidater utses per klass och det arbetet pågår nu. Idrotten var först ute och nominerade sina tre kandidater i torsdags.

– Jag tycker att det är en bra idé och på det sättet blir alla mera involverade, säger fritidschefen Reino Kärkkäinen.

I de övriga klasserna är det nämnder som sammanställer förslagen, men ungdomsprisets kandidater utses av ungdomsfullmäktige.

Nytt pris

Samtidigt inför man ett nytt pris i form av miljöpriset som tillfaller en person, förening eller organisation, som förtjänstfullt lyft fram betydelsen av miljöfrågor och gjort en insats för miljön i staden.

– Där hoppas vi få bra förslag, för det har visat sig vara ganska svårt att få in dem. Personligen tycker jag att det är litet märkligt. Miljöfrågor är ju aktuella och det är många aspekter man kan lyfta fram där, säger Frida Åkerö.

Åres kulturpristagare i fjol blev Jonathan Lutz, medan Kristoffer Holmberg och Kulturhuset Karelia erhöll ungdomspriset. Den senaste att bli årets raseborgare är Jonas Sundström, det skedde i maj 2015.

Årets idrottare för i fjol blev Daniel Forsell. Han är också en av kandidaterna i år.

Mer läsning