Felicia är finalist i MGP 2018

Finalist. Felicia Sundström från Ekenäs är en av medlemmarna i Distance Girls som uppträder i MGP-finalen i höst.Bild: Yle Bildservice

Det är nu klart vilka tio artister som står på scenen i Melodi Grand Prix på Yle Fem och Yle Arenan lördagen den 6 oktober. I en av konstellationerna i finalen finns Ekenäsbon Felicia Sundström, 12 år gammal.

Det intressanta med bandet Distance Girls, där 12-åriga Ekenästjejen Felicia Sundström ingår, är att medlemmarna aldrig har träffats på riktigt. Mie Frostdahl från Nykarleby, Moa Gripenberg från Jakobstad och Sundström från Ekenäs har bara umgåtts i MGP:s WhatsApp-grupp tillsvidare. De kommer att träffas för första gången under MGP-lägret på Lärkkulla i juni. Gripenberg är låtskrivare medan Frostdahl och Sundström kommer att uppträda med låten i finalen. Låten heter Nån som ser mig.

De övriga finalisterna är Alina (Alina Reinikainen, 10 år, Åbo), Alva (Alva Eklund, 12 år, Jakobstad), Edith (Edith Nyroos, 8 år, Esbo), ITS3 (Samira Kanji, 11 år, Tilda Nevaste, 11 år och Isabel Ström, 10 år, Helsingfors), Milou (Milou Sederlöf, 12 år, Esbo), Moski och Zingo (Moa Wulff, 10 år och Signe Rönnlund, 9 år, Sundom), Sofie (Sofie Jansson, 10 år, Esbo), Tinja (Tinja Höglund, 14 år, Jakobstad) och Tyra (Tyra Wingren, 13 år, Helsingfors).

Tävlingen ordnas i år för tolfte gången och som tidigare får låtarna framföras på svenska, finska eller samiska. Samtliga bidrag i årets tävling framförs dock på svenska. Ovanligt för tävlingen är att samtliga årets deltagare är flickor.

I juni får finalisterna delta i Camp MGP på Lärkkulla i Karis där de får hjälp med sina sånger, uppträdanden och scenshower. De får också öva att spela in sina låtar i musikstudio. Med på Camp MGP finns också årets dansare.

Finalen avgörs i tv-centret i Böle den 6 oktober och vinnaren röstas fram med hjälp av en jury och publikröster. Vinnaren i MGP 2018 får, förutom pokal, ära och berömmelse, en egen musikvideo till sin låt. Programledare är Anna-Karin Siegfrids och Jonathan "Jontti" Granbacka.