Ingåpolitiker talade trafik med Berner

Fullmäktigeledamoten Henrik Wickström (SFP) i Ingå träffade kommunikationsminister Anne Berner (C) i Helsingfors i tisdags för att diskutera kollektivtrafik.

Ingåpolitikern Henrik Wickström har engagerat sig helhjärtat för kollektivtrafiken mellan Västnyland och Helsingfors. I tisdags träffade han kommunikationsminister Anne Berner.
Johanna Lemström
18.05.2016 16:35 UPPDATERAD 18.05.2016 16:49
Allt sedan hoten mot Y-tåget och bussförbindelserna mellan Västnyland och huvudstadsregionen dök upp på agendor litet varstans har den unga Ingåpolitikern Henrik Wickström intensivt engagerat sig för kollektivtrafiken.
Y-tåget drogs in i slutet av mars och ungefär då inleddes en e-postkorrespondens mellan Wickström och kommunikationsminister Anne Berner.
– Hon föreslog att vi skulle träffas för att diskutera de här frågorna, det är ju alltid lättare öga mot öga, säger Wickström.

Skapade oro och yrsel

Den träffen blev av i tisdags och då beskrev Wickström för ministern hur mycket oro all yrsel kring både tåg- och bussförbindelser väckt hos västnylänningarna.
– En indragen tur kan få till stånd verkligt knepiga kedjereaktioner. Familjer kan ha pusslat hela sin logistik och sin vardag i enlighet med hur tåg eller bussar går.
Några löften om hjälp och stöd fick han inte av minister Berner, dock förståelse:
– Vår diskussion var konstruktiv. Vi pratade också om framtiden, ministern nämnde bland annat landskapsreformen som åter kommer att innebära förändringar i kollektivtrafiken.

Västnyländsk samsyn viktig

Nästa steg är att tillsammans med de övriga västnyländska kommunerna försöka nå en samsyn kring hur kollektivtrafiken borde se ut.
– Bussarna som sattes in för att ersätta Y-tåget, och för Kyrkslätts del för att IC-tåget inte längre stannar i kommunen, slutar trafikera den 10 december. Därför är det viktigt att vi nu så snabbt som möjligt kommer vidare med de här frågorna, säger Wickström.