Sjundeå måste nyanställa för att klara flyktingströmmen

Sjundeå kommun var inte beredd på den arbetsbörda som de elva flyktingar som kommunen tog emot i fjol orsakade. Nu anställer kommunen en socialhandledare på deltid.

– Det har förvånat oss hur mycket jobb det har varit med de flyktingar som Sjundeå tog emot. Våra resurser att sköta uppgifterna är obefintliga. Därför söker vi nu en socialhandledare på deltid, säger socialservicechef Karin Heerman.
I fjol var första gången Sjundeå tog emot flyktingar. Vid sitt måndagsmöte godkände kommunstyrelsen ett förslag om att ta emot elva flyktingar vartannat år. Ett av de största hindren för att ta emot fler flyktingar är resurser och bristen på lägenheter.
– Ettor finns det nästan inte alls, så vi har hyrt treor som de unga har flyttat in i tillsammans. Men alla vill inte bo med någon annan.

Unga kräver större insatser

De flyktingar som har valt att stanna i Sjundeå är alla unga och har bott i flyktingförläggningen Harjulinna på orten. Eftersom de är unga har kommunen extra förpliktelser. Ungdomar som är under 18 år gamla har rätt till stödboende, medan de som är mellan 18 och 21 är berättigade till det som kallas "eftervård" – i praktiken stöd och handledning i vardagen.
– Det kan handla om allt från hjälp med att fylla i en ansökan eller söka jobb till hjälp med matlagning och att boka tvättstugan.
Servicen består både av hjälp på mottagningar och i hemmet.
– Hittills har vi köpt den service som getts hemma hos flyktingarna. Men nu har vi tänkt att det skulle vara enhetligare och effektivare att producera alla tjänster själva. Därför behöver vi en ny anställd, säger Heerman.

Staten kompenserar

Att anställa en servicekoordinator kostar inte kommunen något extra, eftersom lönekostnaderna täcks av de ersättningar som staten betalar för varje person som kommunen tar emot. Under tre år betalar staten 2 300 euro per vuxen och 6 845 euro per barn under sju år. Dessutom betalas separata ersättningar för specialiserad sjukvård, stödboende och eftervård.
– Vi hade ursprungligen tänkt att vi skulle ta emot familjer, som också har lättare att bli integrerade i samhället via barnen och skolgång. Men det visade sig att det inte fanns så många familjer. I stället fanns det ungdomar i Harjulinna som ville stanna kvar, fast det först såg ut som om de alla ville till huvudstadsregionen.
Den servicekoordinator som söks ska anställas på deltid för en viss tid från maj i år till slutet av mars nästa år.
– Min tanke är att det på sikt behövs en fast anställd. Men vi börjar så här.
Sista ansökningsdagen för koordinatorsjobbet var i tisdags.