HC HIK inleder kvalserien med hemmamatch

Start. HIK och Mathias Sandblom ställs bland annat mot Pargas IF med Robin Mattsson i den kommande FM-kvalserien. Bild: Thomas Sundström

Under helgen inleds FM-kvalserien i handboll med HC HIK som ett av fyra lag. För Hangölagets del kör serien i gång med en hemmamatch på söndag mot Akilles från Borgå.

I FM-kvalserien spelar fyra lag en dubbelserie. Från ligan kommer nian Pargas IF och tian HC HIK och från division 1 segraren HK Pötsi samt trean Akilles. Dickens akademi, som blev tvåa i division 1, ställde inte upp och därmed gick chansen till Akilles.

FM-kvalserien är egentligen en nivåmätning som ger en rankning på lagen. Förbundsstyrelsen avgör sedan vilka lag som har rätt att hämta en FM-ligalicens för säsongen 2019–20.

HIK inleder alltså kvalserien klockan 15 på söndag hemma i idrottshuset mot Akilles. De övriga hemmamatcherna spelas den 19 mars mot Pargas IF och den 2 april mot HK Pötsi.

Förändringar i Pargas

I Pargas IF sker det samtidigt stora förändringar inför det stundande ligakvalet. Pargas Kungörelser skrev på onsdagen att PIF väljer att bryta kontraktet med den kroatiska tränaren Marko Brezic med omedelbar verkan.

– Vi vill ha en annorlunda stil på vår verksamhet och söker nu en tränare från Skandinavien inför kommande säsonger, säger PIF:s styrelse på föreningens hemsida.

Kontraktet gällde för återstoden av säsongen, men nu tar Peter Söderlund över som ansvarig tränare under FM-ligakvalet för herrarna.

Pargas Kungörelser skriver också att herrlagets utländska spelartrio Jane Jancev, Aleksa Veselinovic och Ilija Krstevski har gällande kontrakt med klubben och fortsätter säsongen ut.