Oliver Helander är redo för sitt första EM

Inför säsongen var Oliver Helanders målsättning att kasta 85 meter – det lyckades han med i sin första tävling. I morgon är det dags för spjutkvalet i EM.

Mot EM. Oliver Helanders säsong har så här långt innehållit långa kast och personliga rekord. Nu är det dags för EM.
I princip har det varit klart sedan maj, men det dröjde ändå till juli innan IF Raseborgs Oliver Helander fick en plats i EM-truppen. Kvalgränsen till mästerskapet i Tyskland låg på 80 meter och redan i säsongens första tävling i Vanda kastade Helander 85,43 meter. Det var nytt personligt rekord för 21-åringen.
– Visst hade försäsongsträningen gått bra och till exempel var jag nöjd med träningslägret i Turkiet. Trots det hade jag kanske inte riktigt väntat mig ett sådant resultat i säsongens första tävling, säger Helander.
Helander flög till Berlin i går och i morgon är det dags för spjutkvalet. Det handlar om hans första mästerskap på seniornivå.
– Det känns spännande och så klart är man alltid lite nervös inför en tävling. Men det är ingen idé att vara onödigt mycket nervös, då blir det inte till någonting.

Världssexa

Oliver Helanders säsong har innehållit flera imponerande resultat och sitt så här långt längsta kast fick han till i Jakobstad. Han vann SFI-mästerskapet med ett kast på 88,02 meter och resultatet gav honom en sjätte plats i världsstatistiken. Föga överraskande var det också nytt personligt rekord.
Men i några tävlingar har Helander också råkat ut för irriterande övertramp. Bland annat hade han ett kast i Åbo som mycket väl kunde ha landat i närheten av 88 meter – men kastet var underkänt.
– Det har varit några övertramp och vissa av de kasten har varit bra. Trots det finns det endast en sak jag skulle ändra på med min säsong om det var möjligt. Det är fallet på hemmaplan.
Helander syftar på stjärntävlingen i Karis i juni. Då föll han i samband med ett kast och slog armbågen, vilket hindrade honom att delta i en tävling i Kuortane under midsommaren.
– Armbågen blev svullen och det gjorde ont när jag kastade. Visserligen gör det fortfarande lite ont, men det är ingenting farligt.

Tre starka tyskar

Det är svårt att säga vad som krävs för att ta sig till torsdagens spjutfinal. Också Helander är av den åsikten, men säger att ett kast på 82 meter kan räcka långt i kvalet.
– Men det är alltid svårt att veta. I VM för ett par år sedan var det 13 deltagare som klarade gränsen, men det var å andra sidan det hårdaste kvalet någonsin.
Helanders personliga rekord ger honom alltså en sjätte plats i världsstatistiken. Men de fem som har kastat längre än honom är också européer. Av dem är tättrion den som har imponerat mest, tyskarna Johannes Vetter, Andreas Hofmann och Thomas Röhler har alla kastat över 90 meter. Också Magnus Kirt (Estland) och Jakub Vadlejch (Tjeckien) har kastat längre än Helander.
I och med att tävlingen avgörs i Tyskland är det självklart att publiktrycket kommer att vara stort i Berlin.
– Samtidigt är det alltid roligare att kasta om det är mycket publik. Även om tyskarna är bra är det ingen idé att idolisera dem, säger Helander.

Två finländare

Utöver Helander representerar också rutinerade Antti Ruuskanen de finländska färgerna. Helander säger att det är roligt att ha en landsman med på tävlingen, men att det gärna hade fått vara flera finländare med i EM.
– Förstås är det bra att Antti är med, men vi har ändå inte talat mycket om mästerskapet med varandra. Jag vet heller inte om det finns så mycket att säga.
Ruuskanen har tagit mästerskapsmedaljer men för Helander är det europeiska mästerskapet hans första. Kariskillen säger att han till att börja med siktar på att nå finalen.
– Når jag finalen hoppas jag på att kasta i alla omgångar.