Det som syns utanpå

Ibland önskar Maria Turtschaninoff att traditionen med sorgklädsel fanns kvar.

KolumnMaria Turtschaninoff
05.09.2017 14:39 UPPDATERAD 05.09.2017 14:40
Den sista april dog min mamma. Några dagar senare sade en vän, i all välmening: ”Du ser inte så förstörd ut som jag trodde”. Den gångna månaden har flera dåliga nyheter följt, och den lilla styrka jag trott mig ha lyckats skrapa ihop är förbrukad med ränta. En annan vän skrev till mig ”Men du verkar så glad!” Jag utpekar dem inte som dåliga exempel, utan som exempel på något mycket vanligt och mänskligt.
Men: hur en människa mår inte syns utanpå.
Det är något folk med psykisk ohälsa vetat om, och kämpat med, redan länge. Bara för att du stöter på din vän i matbutiken och han ser fräsch ut betyder det inte att hans utbrändhet plötsligt gått över. Bara för att din kollega ler på en bild på Instagram betyder det inte att hennes depression mirakulöst är borta. Bara för att jag kan glädja mig åt en jobbframgång eller verkar samlad i offentliga sammanhang betyder det inte att jag inte är trasig inombords. Man smilar upp sig inför vänner och kameran. Eller så vill man ta en bild och lägga upp på Instagram under de där fem minuterna en morgon då man faktiskt mådde bra.
Att vara deprimerad, eller vara drabbad av utbrändhet, eller sorg, betyder inte att man nödvändigtvis mår skit 100 procent av tiden. Det är kanske frågan om 90 procent. Eller 99 procent. Ibland kan man må lite bättre en stund, eller snarast lyckas glömma bort att man mår uselt. Själv upplever jag också att det är omöjligt att ordna mina anletsdrag så att de avspeglar det som händer inom mig. Jag vet inte hur man gör. Jag vet inte om det ens låter sig göras.
Det är väldigt farligt, detta att ta för givet att måendet skall synas utanpå. Speciellt i de sociala mediernas gyllene tidevarv. Bilder på leende ansikten i motljus eller härliga fester på solvarma klippor kan dölja en helt annan verklighet. Men också din väns ansikte kan dölja en helt annan verklighet bakom de välrakade kinderna eller rödmålade läpparna. ”Vi hade ingen aning om att hen mådde så dåligt” är tyvärr en väldigt vanlig reaktion då det värsta har hänt. Jag har tagit för vana att svara ”skit” på frågan ”Hur går det?” Folk tror ofta att jag skämtar.
Ibland önskar jag att traditionen med sorgklädsel fanns kvar. Så att det stod klart för min omgivning att jag sörjer, även om min sorg inte ser ut som du förväntar dig.

ANDRA LÄSER