TV-apparater, bilar och cyklar - Helkamas färgrika historia finns samlad under ett tak i Hangö

 Många associerar produktnamnet Helkama med cyklar. Men företaget har en färgrik historia med både import och egen produktion. På repertoaren har funnits allt från tv- och radioapparater till bilar och kylskåp. Till Hangö kom man tack vare att här finns en fungerande vinterhamn.

Satu Helkama är nöjd över att man fått till stånd ett fabriksmuseum och att företagets historia börjar finnas väldokumenterad i flera olika historiker. Bilderna i bakgrunden är från utställningen i radiomuseet i Lahtis i samband med företagets 100-årsjubileum.
24.09.2022 06:30 UPPDATERAD 24.09.2022 14:37
Visste ni att Helkamafabriken i Hangö har ett eget fabriksmuseum? Det har ingen officiell öppettid, men såväl privatpersoner som grupper är välkomna på besök.
– Det enda som behövs är att man kontaktar oss på förhand så att vi kan komma överens om en tidpunkt, säger Satu Helkama, vd för Helkama Emotor.
Museet stod klart 2019, strax innan pandemin bröt ut. Satu Helkama kallar det anspråkslöst för ett ”hemlagat” museum, som inte byggts upp enligt ett klart system. Man har mera följt Kajsa Wargs princip om att ”man tager vad man haver”. Man har plockat ihop alla gamla föremål som funnits utspridda i olika byggnader på fabriksområdet och samlat dem under ett tak. Det är en imponerande mängd föremål som besökarna får bekanta sig med. Man får en bra bild av företagets samlade verksamheter under de 117 år släktföretaget funnits.

ANDRA LÄSER