Mäklaren Mosse Lindholm vill slopa skatter på fastighetsmarknaden – ”Borde ske snabbt med ett samtal till Sanna Marin”

Fastighetshandeln stannar upp och mäklarna söker efter sätt att väcka marknaden till liv. En slopad överlåtelseskatt kunde eventuellt räcka, men det är också möjligt att det är för lite, för sent.

Fastighetsmäklaren Mosse Lindholm säger att de potentiella köparna inte är vana med den nuvarande ränteutvecklingen. Efter en lång period med nollräntor har bankerna också en mer försiktig attityd än tidigare.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
03.01.2023 18:36 UPPDATERAD 04.01.2023 12:26
Telefonen ringer och fastighetsmäklaren Mosse Lindholm svarar. Han kommer överens om en nyckelöverlämning och avslutar samtalet. 
– För mig har telefonen ännu inte slutat ringa. Men en av mina mäklarkolleger jag talade med undrade varför hans telefon inte längre ringde. Jag frågade om han alls ringt till potentiella kunder själv. Det hade han inte. Det här är nytt för många mäklare, men det var så vi måste göra förut när vi hade brist på kunder.
Situationen på fastighetsmarknaden fortsätter vara turbulent. Efter pandemiåren när fastigheter till och med rycktes ur händerna på säljarna har marknaden klart svalnat. Bankernas räntor har höjts och energipriserna får många potentiella köpare, och säljare, att tveka. Inflationen spelar också in.
Omsättningen av fastigheter har ännu inte rasat i västra Nyland enligt Mosse Lindholm. Men redan nu märker han att till exempel hyreslägenheter som är eluppvärmda inte går åt lika snabbt som tidigare.
– Än så länge har vi inte haft en så markant nedgång här som man haft i Helsingfors. Men köpbeteendet där brukar komma hit ungefär ett halvt år senare, säger Lindholm.

Priserna rasar

Lindholm är fastighetsmäklare för Aktia Fastighetsförmedling i västra Nyland och har koll på fastighetsmarknaden mellan Hangö och Kyrkslätt. Här har prisnedgången på lägenheter och fastigheter inte varit lika stor som i huvudstadsregionen, där den till och med varit upp till 15 procent i vissa områden.  
Men marknaden är ändå orolig, och Lindholm är en av flera fastighetsmäklare som hoppas att ett medborgarinitiativ ska få fart på marknaden igen. Målet med initiativet är att i alla fall tillfälligt bli av med överlåtelseskatten som är 2 procent för bostadsaktier och 4 procent för fastigheter.
– Vi har berett det här en tid. De flesta mäklarna är med, både de privata och företagen.
Tanken är att pengarna som köparna annars måste betala i skatt i praktiken kan sättas i omlopp på marknaden. Men förslaget kanske är lite för långsamt i nuläget.
– Att bli av med överlåtelseskatten kan eventuellt påverka marknaden, men det här borde ske snabbt med ett samtal till Sanna Marin. Det är ju akut och borde ske inom en vecka, men tyvärr handlar det om politik, säger Lindholm.

Släpar efter

Enligt fastighetsmäklarna bakom medborgarinitiativet hämtade överlåtelseskatten in ungefär 822 miljoner euro för fastigheter 2020. För aktiebostäder var motsvarande siffra 276 miljoner euro.
– Vi hoppas det här skulle genomföras snabbt, alla gillar att slippa betala skatter. Men om det här eventuellt går igenom tror jag nog staten hittar något annat sätt att få in pengarna på, säger Lindholm.
Mosse Lindholm berättar att det brukar ta mellan en månad och flera år att sälja fastigheter mellan Hangö och Kyrkslätt. I Helsingfors kan en försäljning gå undan på några veckor.
Och i regionen där Lindholm arbetar har överlåtelseskatten i alla fall inte hittills påverkat marknaden alltför mycket. Trots att mäklarnas provision här är något högre än i Helsingfors har marknaden varit het.
– Fjolåret var vårt bästa på 38 år när vi ser på omsättning och provision med både fritidsbostäder och lägenheter.
– Men det är klart, köper du en lägenhet för en miljon euro i Helsingfors så svider nog skatterna på 40 000 euro.

Arvsskatten kunde ha större effekt

Mosse Lindholm tror ändå inte att överlåtelseskatten är avgörande för köparna. Han ser arvsskatten som en mer betydande faktor.
– Alla ärver vi någon gång någon. De pengarna kunde gå i omsättning.
– Men i nuläget när du köper en bostad ska du ha sparat 20 procent av värdet. Lägg 4 procent överlåtelseskatt på det, så ser vi att köparna skulle få mer spelrum utan skatten.
Den riktiga vitaminsprutan för marknaden tror Lindholm ändå inte att är skattelättnader. Han tror att det som egentligen behövs är positiva förtecken på marknaden.
– Medier borde skriva mer positivt om marknaden så folk skulle tala mer positivt. Det skulle få i gång allt.

ANDRA LÄSER