Allmänna sammankomster inomhus förbjuds i Nyland – idrottshallar, simhallar och hobbylokaler måste stänga

Regionförvaltningsverket i södra Finland har fattat beslut om striktare coronavirusrestriktioner i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Från och med tisdag måste gym stänga igen.

På torsdagseftermiddagen meddelar regionförvaltningsverket i södra Finland att striktare coronavirusrestriktioner träder i kraft i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt på tisdag (28.12). Orsaken är det försämrade coronavirusläget och det är inte möjligt att kringgå bestämmelserna med ett covidintyg.

I praktiken innebär restriktionerna att alla allmänna sammankomster inomhus oavsett deltagarantal förbjuds mellan den 28 december och den 17 januari. Regionförvaltningsverket har också bestämt att vissa kundplatser och allmänna lokaler måste vara stängda mellan den 28 december och den 10 januari.

Beslutet innebär att följande utrymmen måste stänga under den nämnda tidsperioden: Idrottshallar, simhallar, gym, allmänna bastur, danslokaler, lokaler avsedda för körsång och hobbyteater, rekreations- och temaparker, djurparkernas inomhusområden och lekplatser inomhus. Också allmänna utrymmen i köpcentrum, bortsett från butiker och serviceställen, måste stänga.

Professionell idrott och hobbyverksamhet för barn som är födda 2004 och senare påverkas dock inte av beslutet och grupperna kan därmed utnyttja utrymmen som är stängda för andra. Detsamma gäller privata tillställningar eller familjetillställningar. Inte heller lagstadgad rehabilitering omfattas av beslutet.

I ett pressmeddelande skriver regionförvaltningsverket att beslutet fattas baserat på sjukvårdsdistriktets färska lägesbild. Även områdets kommuner har hörts i ärendet. Regionförvaltningsverket konstaterar att omikronvarianten av coronaviruset har försämrat coronaläget i Nyland mycket snabbt.

– I det här allvarliga läget ser vi att det är nödvändigt att ta i bruk mycket stränga restriktioner för att trygga vårdkapaciteten. Genom att bromsa epidemin strävar vi också efter tilläggstid för vaccineringsskyddet, säger södra Finlands regionförvaltningsverks övergranskare Oona Mölsä i pressmeddelandet.

Restriktioner sedan tidigare

Beskedet kommer bara ett par dagar efter att statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade om regeringens beslut att nya restaurangrestriktioner träder i kraft med kort varsel.

Från och med julafton måste utskänkningen upphöra klockan 21 och restaurangerna måste stänga en timme senare (klockan 22). Mellan klockan 17 och 22 kan restaurangerna ha öppet för kunder med covidintyg (alltså coronapass).

Med start den 28 december skärps restriktionerna ytterligare. Då måste restauranger där den huvudsakliga verksamheten är alkoholservering stoppa utskänkningen klockan 17. Klockan 18 måste de stänga helt och hållet. Dessutom får de här krogarna bara ta in hälften av den normalt tillåtna kundmängden.

För restauranger där den främsta verksamheten är matservering är begränsningarna aningen lindrigare. De här restaurangerna måste dock också sluta med alkoholserveringen klockan 17, men får hålla öppet till klockan 20 med coronapass. Restauranger med matservering får ta in 75 procent av den normala maximikundmängden. I hela landet har restauranger rätt att kräva att ett covidintyg används under restaurangens hela öppettid.

Begränsningarna är i kraft tre veckor från med den 28 december.

De skärpta restriktionerna går inte att kringgå med coronapasset.

ANDRA LÄSER